Még októberben történt, hogy leugrottam a boltba Nápolyban. Vomero negyed, drága környék, hegyvidék. 65 eurócent volt a fél kilós tészta csomagja, 1,3 euró a kilója, de 1 euróért per fél kilós csomag úton-útfélen lehet kapni jobbakat is.
A minap kellett egy csomag cérnametélt a húslevesbe. Vettem egy 20 dekásat – tipikus zsugorflációs kiszerelés amúgy – Pesten egy üzletben 400 forintért, azaz 2000 forint a kilója, majdnem 5 euró.
Alsó hangon két-háromszoros (!) a magyar tésztaár.
Hogy lehet ez? Hát úgy, hogy itt van a legmagasabb tésztainfláció, majdnem 60 százalékos. Egész Európában itt emelkedtek a legnagyobb mértékben a tésztaárak.
Az okok a szokásosak; kiskereskedelmi különadók, ársapkák napról napra növekvő veszteségeinek szétterítése más termékekre, irgalmatlanul drágán, nyár végi vételi pánikban 300 euró körül megvett gázvolumen költségének szétterítése a gazdaságban.
Olcsó tésztáért Itáliába kell menni, ott többet ér a tésztapénzed. A mindennapi pasta nem lehet drága, hiszen akkor mit ennének a szegények. Nincs is jobb étel ennél.
Forrás: Vakmajom Facebook-oldala
Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.