Tether: a kriptopiac ellenőrizhetetlen pénznyomdája

Képzeljük el, hogy a birtokunkban van egy gép, amivel a dollárhoz nagyon hasonló zöld papírokat tudunk nyomtatni. Az érintése, textúrája olyan, mint a dolláré, még a szaga is olyan, mint az igazi. Ha besétálunk vele a boltba vásárolni, minden további nélkül be tudjuk cserélni a saját kis papírunkat az általunk kiválasztott termékre – a boltosok úgy kezelik, mintha dollár lenne.

Az egyedüli megkötés, hogy kizárólag akkor nyomtathatjuk a papírt, ha valaki igazi dollárt adott érte cserébe. Ezt amúgy az ég világon senki nem fogja ellenőrizni, megbíznak benned.

Te meg tudnád állni, hogy ne járasd a gépet néha a saját javadra?

Stablecoins

A stablecoin a kriptoban jártasok számára ismerős kifejezés, amely egy olyan kriptovalutát jelent, amelynek az értékét valamilyen másik pénzügyi termék árához kötik. A leggyakoribb termék, amihez a stablecoinok árát szokták kötni a dollár. Ilyen dollárhoz kötött stablecoin például a Coinbase által kibocsátott USDC, vagy a Tether Holdings által kibocsátott USDT (Tether).

Ezek a stablecoinok biztosítják a likviditást a kriptopiacon. Az emberek becserélik a dollárjukat valamelyik stablecoinra, majd ezzel a coinnal vásárolnak Bitcoint, és egyéb kriptoeszközöket. Ez leegyszerűsíti a vásárlási folyamatot, mert csak egyszer kell a dollár-kripto átváltásnak megtörténnie, utána azt a stablecoint már használhatjuk későbbi kripto-kripto cserékre, melyek azonnal, alacsony tranzakciós költséggel folyhatnak. Az általunk befizetett dollárt pedig a stablecoin kibocsátó megőrzi, és ha vissza akarjuk váltani a pénzünket, akkor visszakapjuk a dollárt, a coint pedig elégeti a kibocsátó.

Legalábbis ez az elv eszköz mögött. Nézzünk utána, a valóságban ez mennyire teljesül.

Tether

A legismertebb ilyen stablecoin a Tether, amely piaci kapitalizáció alapján a harmadik legnagyobb kripto a világon. Az összes Tether piaci értéke majdnem 80 milliárd dollár.

Forrás: Coinbase

Ez azt jelenti, hogy van egy cég, ami 78 milliárd dollárnyi készpénzt tart a bankszámláján arra várva, hogy mikor vált vissza valaki egy halom Tethert dollárra?

Nyilván nem, ez a pénz különböző pénzügyi termékekben áll.

Tehát lehetséges, hogy ezeknek az eszközöknek az értéke a piaci volatilitás hatására lecsökkenjen?

Ne izgulj, nem fog.

Hmm.. rendben, azért megnézhetném, hogy mik is ezek a pénzügyi termékek, amikben áll a pénz?

Nem, és elég a hülye kérdéseidből.

Nagyjából ez a beszélgetés játszódik le a felügyeleti szervek és a Tether Holdings között, ugyanis a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég nem hajlandó az Egyesült Államokban elvárt átvilágításoknak megfelelni. 2018-ban majdnem sikerült egy Friedman LLP. nevű céggel auditáltatniuk magukat, de aztán a Tether kihátrált az átvilágításból, mert „túl részletekbe menő kérdéseket” tettek fel az auditorok.

Persze világos, egy offshore digitális pénznyomda túl elfoglalt ahhoz, hogy a könyvvizsgálók kérdéseire válaszolgasson. Bocsássunk meg nekik. Akkoriban még alig 1,5 milliárd dollárnyi Tethert nyomtattak, nem is nagyon érdekes, hogy az a pénz igazából ott volt-e vagy sem.

Egy vállalat legfőbb értéke a bizalom

Az eddigiek alapján úgy tűnik a Tethernél nem szeretik betartani a szabályokat, de ez a mentalitás a legnagyobb szilícium-völgyi tech-cégeknél is megszokott, move fast and break things. Márpedig egy cég, ami a kripto likviditás jelentős részét biztosítja a világ számára, megengedheti magának, hogy gyorsabban haladjon, mint a szabályozás, főleg, ha tiszta múlttal rendelkező, elismert szakemberek vezetik a céget.

  • Brock Pierce: A Tether alapítója, fiatal korában híres gyermekszínész volt, aki a filmjei mellett leginkább arról ismert, hogy az Egyesült Államokból Spanyolországba menekült egy elítélt szexuális bűnöző Marc Collins-Rector társaságában, ahol mindkettőjüket elítélték, miután a spanyol hatóságok gyermek-pornográf tartalmakkal teli házban ütöttek rajtuk. Ő már nem dolgozik a cégnél: egy kivásárláskor lecserélődött a kezdeti menedzsment.
  • J.L. Van der Velde: A Tether jelenlegi CEO-ja. Egy titokzatos Hong Kongban élő holland figura, az interneten egy előadása vagy interjúja sem található. Egyetlen hivatalosnak tűnő információ róla egy 2019-es Crunchbase profil, ahol a Tetherre „béta verzióban lévő fizetési megoldásként” hivatkozik (ekkor már 2 milliárd fölött járt a kibocsátott Tetherek száma – a szerk.).
  • Giancarlo Devasini: A Tether CFO-ja, még jelenleg is a cégnél dolgozik. Giancarlo – hivatása szerint plasztikai sebész – múltjából kiemelendő, hogy kalóz Microsoft-szoftverekkel kereskedett egy ideig, amivel lebukott Olaszországban, ahol egy jelképes bírság megfizetése után engedték szabadon.
  • Stuart Hoegner: A Tether fő jogi tanácsadója. Ő korábban egy olyan online pókercégnek volt a compliance vezetője, amit azért ítéltek el, mert néhány prémium felhasználónak bekapcsoltak egy God mode-ot, amivel ráláthattak az ellenfelek lapjaira. Aki valaha játszott már pókert annak nem kell magyarázni, hogy ez mekkora előnyt jelent a játék során. Finoman szólva, ez nem igazán volt „complient” viselkedés.

Ez nem az a szakmai háttér, amit egy közel 80 milliárd dolláros portfóliót kezelő csapattól elvártunk volna, de persze ez még nem jelent semmit. Könnyen elképzelhető, hogy a vezetőség már rég maga mögött hagyta ezen múltját és tisztességes szakemberekké váltak. Nézzük inkább, hogy mit tudunk a Tether által tartott pénzeszközökről. 2021-ben, miután a New York-i főügyész elítélte a Tethert és kitiltotta az államból, közölniük kellett egy részletes lebontást, hogy milyen háttér áll az akkor már 20 milliárd dolláros kapitalizációjú Tether mögött.

Web3: a civilizáció-méretű vagyonbiztosítás

A kriptoforradalmárok nagyon lelkesek attól, hogy a nyugati civilizáció hanyatlása esetén is képesek leszünk az értéktárolásra és -közvetítésre.

The money is there, trust me

Az államügyész kérésére tehát a Tether-nek lépnie kellett, és nyilvánosságra hozták az alábbi dokumentumot:

Ez nem egy kivonat a dokumentumból, az egész dokumentum.

Egy egyoldalas pdf-et kapott a nagyközönség, amiben a címen kívül csak a fenti ábra látható. Nem a transzparencia csúcsa, de ez is több mint a semmi.

Lássuk, milyen információ olvasható le erről a két diagrammról.

  • Ami egyből feltűnik, hogy a készpénztartalék szinte elenyésző méretűre zsugorodott, a Tether által tartott eszközök alig 3 százaléka cash (75,85 százaléknak a 3,87 százaléka, összesen 2,97 százalék).
  • Digital token 1,64 százalék csupán, legalább nem Dogecoin van fedezetnek a Tether mögött.
  • A legnagyobb, közel 50 százalékot kitevő rész pedig commercial paper. A Commercial paper egy pénzpiaci eszköz, vállalatok által kibocsátott rövid lejáratú kötelezettség, amit nagy vállalatok szoktak kibocsátani, hogy a rövid távú készpénz igényüket (például a bérköltséget) fedezni tudják. Ezek mögött általában semmilyen fedezet nincsen a vállalat ígéretén kívül.

A Tether mögött tehát valóban vannak pénzügyi eszközök. Hogy ezeknek az értéke mennyire ingadozik, és mi történik akkor, amikor az összérték jelentősen a kibocsátott Tetherek értéke alá csökken, azt nem tudjuk.

Tekintve, hogy az elmúlt másfél évben 10 milliárdról közel 80 milliárd dollárra hízott a kibocsátott Tetherek száma, ez a kérdés egyre égetőbb. Ekkora eszközértékkel a Tether Holdings bekerülhetne az 50 legnagyobb amerikai bank közé – persze, ha nem egy offshore adóparadicsomban lenne bejegyezve.

Forrás: CoinMarketCap

Ezek után jogosan merülhet fel az olvasóban a kérdés, hogy ha ennyire látványosan shady cégről van szó, amit kitiltottak az Egyesült Államokból, ugyan ki akarna üzletelni vele? Hiszen az USA-ban bejegyzett, a transzparenciára egy kicsit is adó kriptotőzsdék (Coinbase, Bitstamp, stb.) nem hajlandóak Tetherrel kereskedni.

Akkor mégis mekkora hatása lehet a teljes kriptopiacra?

Follow the flow

Mivel a blockchain teljesen transzparens, meg tudjuk vizsgálni, hogy a legnagyobb coinokba milyen devizákból, esetleg más kriptokból áramlik a pénz. Habár az amerikai kriptotőzsdék szabályozás miatt nem foglalkozhatnak a Tetherrel, a három legnagyobb globális szereplő a Binance, a HitBit és a Bit-Z flow-jának jelentős része Tether. Ha megnézzük, hogy a bitcoinba áramló pénzek milyen eszközökből származnak láthatjuk, hogy a beáramló flow több mint fele Tether. Ha egyszer megrendül a bizalom a Tetherben, és ez a flow eltűnik a rendszerből, az az egész kriptopiac likviditására katasztrofális hatással lehet.

Bitcoinba áramló pénzek megoszlása az elmúlt 24 órában:

Konklúzió

Mi ennek az egésznek a következménye? Az egész kriptopiac egy kártyavár, és mindenki jobban tenné, ha eladná az összes bitcoinját és menekülne a digitális eszközökből mielőtt az egész összedől? Nem egészen. A Tetherrel kapcsolatos információk már évek óta keringenek különböző fórumokon, az USA-ból már ki is vannak tiltva, ezek a kriptopiacot jobban ismerők számára nyílt titoknak számítanak, mégsem dől össze a rendszer.

Amikor 2018-ban közel 20.000 dollárról 3.000-re csökkent a bitcoin értéke, akkor se lett vége a Tether sztorinak. Igaz akkoriban csak 1-2 milliárd dollárnyi Tether létezett, messze nem volt akkora eszközállománya mint jelenleg. Úgy tűnik amíg az emberek elhiszik, hogy 1 Tether 1 dollárt ér, addig az annyit is ér, akár van mögötte pénz, akár nincs. Márpedig a kriptopiac összes szereplőjének érdeke, hogy elhiggye, hogy a Tether értékes, senki nem akar pánikot. Gondoljunk csak bele, hát a dollár is csak azért értékes, mert az emberek elhiszik, hogy annak a jellegzetes zöld papírnak értéke van.

Azonban szőnyeg alá sem érdemes söpörni ezt a kockázatot. Valószínűleg idővel elkezdi szúrni az Egyesült Államok szemét, hogy létezik egy kétes hátterű alapítókkal rendelkező offshore online pénznyomda, ami kedve szerint teremthet digitális dollárokat a semmiből. Márpedig, ha az USA szeretné kontrollálni a dollár értékét, akkor ennek a feltétel nélküli pénznyomtatásnak egyszer véget kell vetni.