Tisztaenergia-befeketés – szelektíven érdekes


A Covid-évek egyik slágerbefektetése volt a “tiszta energia”. A zöld energiára fókuszáló ETF-ekbe hatalmas összegek áramlottak. A beáramlás felfelé hajtotta a részvényárakat, a jó teljesítmény pedig újabb befektetőket hozott. Az önerősítő folyamat közben a világ legnagyobb tőzsdén kereskedett Clean Energy-típusú alapjából (iShares Global Clean Energy ETF) kibocsátott befektetési jegyek száma 2020 végére, röpke fél év alatt a négyszeresére(!) ugrott.

A passzív, indexkövető alapba vásárolt vállalatok, amelyek sok esetben kisebb kapitalizációjú, kevésbé likvid részvények voltak, szintén többszöröztek és “value” szemüveggel indokolhatatlanul drágává váltak.

A bejegyzés a Tele Energiával sorozat része.

Bár ezen vállalatok többsége azóta sokat haladt előre zöld stratégiájának megvalósításával (például: szélerőművek épültek tengeren és szárazföldön, hatalmas területek épültek be napelemekkel, bővültek a szélturbina- és napenergiamodul-gyártókapacitások) a befektetők mégis hatalmas pofont kaptak.

A zöld buborék kidurránásának okairól a rovat előző írásában számoltam be.

Ma – némi egyszerűsítéssel élve – elmondható, hogy az alap befektetőinek közel 75 százaléka bukóban van befektetésével. Az alap 60 százalékot zuhant a 2021 eleji csúcsáról. Idén év eleje óta pedig 32 százalék veszteséget okozott a befektetőinek.

A bukó pedig még nagyobb, ha a szélesebb részvényindexekhez viszonyítjuk vagy reálértelemben fejezzük ki a teljesítményt. Az elmúlt egy évben meg is indult a kiáramlás az alapból, a befektetők közel 20 százaléka dobta be a törülközőt, ami hozzájárult az árfolyamok további eséséhez.

Mindeközben a világ nem tett le a zöldülésről, sőt… A klímavédelem kormányzati támogatása és piaci ösztönzöttsége sosem volt ilyen erős. A társaságok haladnak előre a kijelölt úton immáron értékalapon is vonzóbb részvényárakkal.

A szektor azonban messze nem csukott szemes vétel. Szelektívnek kell lenni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ezen egyértelműnek tűnő energiapiaci beruházási megatrendből a részvényesek is minden esetben profitálnak majd.

A szerző, Szőcs Gábor a HOLD Orion Befektetési Alap portfóliókezelője. 17 éve követi az energia- és részvénypiacokat. Az Orion Alap egyik stratégiai célja, hogy globális palettáról válogatott alulértékelt energia-, közmű- és nyersanyagpiaci részvénybefektetésekkel növelje az alap hozamát.

Tele Energiával