Az igazi tőkepiaci vesztes: Kína

Vakmajom szerint a szörnyű háború zaja eltakarja a lényeget: több ezer milliárd dollár piaci értéket veszítettek el a kínai részvények az elmúlt egy évben. A teljes orosz gazdasági érték többszörösét.

Sok nagycég árfolyama esett többéves mélypontra. Mint írja, ez az értékvesztés pánikos sebességbe kapcsolt az elmúlt hetekben.

Úgy mozognak a kínai cuccok, mintha filléres részvények lennének.

Mi történt? A lejtmenet még 2021-ben kezdődött, a kínai állam szemétkedésével a saját tech cégeivel szemben. A kommunista hatalom elkezdte megmutatni, ki az úr a háznál: nehogy már pár kínai tech mogul azt vélje, szabad akarata van!

Aztán jött az orosz-ukrán háború, amiben Kína nem állt ki az agresszor ellen. Erre a befektetők, látva, hogy az orosz részvénypiac teljesen megsemmisült, beijedtek, hogy a kínai cuccokkal is megeshet ilyesmi (mondjuk ha Peking nekiesne Tajvannak), főleg, hogy egy csomó céget eleve fenyeget az amerikai tőkepiacról való kiltiltás a főzött könyvelésük miatt.

Erre jött egy precedens nélküli koronavírus-hullám Kínában meg Hong-Kongban. Városokat kellett lezárni, ami olyan jelentős kiesést hozott a globális gazdaságban, hogy még az olajár bezuhanásában is szerepet játszott, ellensúlyozva a háborús keresletet.

Még a kínai komcsik is megszólaltak a minap, hogy nagyon piacbarátok lesznek, nem kell félni – miután eltűnt több ezermilliárd dollárnyi érték.

Az elmúlt egy év legnagyobb vesztese Kína. Mivel a részvény, a részvényár fizetőeszköz a globális piaci versenyben. A kínai gazdaság meggyengülése, a cégek drámai meggyengülését is jelenti a nyugati versenytársakkal szemben, ahol ugyan szintén voltak részvénypiaci veszteségek, de messze nem ilyen brutális mértékben. Az Alibaba piaci kapitalizációja 800 milliárd dollárról 300 alá esett. Az Amazon továbbra is 1600 milliárd dollárt ér. Utóbbi tokkal-vonóval, kilóra megvehetné a kínai versenytársát.

Már nem egy súlycsoportban vannak: egy gorilla a makimajommal szemben. Hál’ istennek.

A globális és a kínai MSCI indexek kétéves teljesítménye Forrás: FactSet, Vakmajom Facebook-oldal

MSCI index

A Morgan Stanley Capital International (MSCI), egy híres index-összeállítási vállalat az Egyesült Államokban. Az MSCI a saját tőke, a befektetett eszközök, a fedezeti alapok és a tőzsdei indexek beszállítója.

Az MSCI index a világ portfóliókezelői számára a leggyakrabban használt referenciamutató. Az USA 10 trillió dolláros globális eszközről szóló indexe az MSCI-indexen alapul.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Aki Ukrajnában pusztít, az a végén Kínát döfheti hátba

A jelek szerint a háború „megölte” az évek óta dédelgetett kínai-orosz tervet, hogy belátható időn belül dollár mentesítsék a fél világot. Az ukrajnai történet kezd olyan irányt venni, hogy Oroszország áttételeken keresztül Kínát is magával ránthatja a szakadékba. Kínának nincs más választása, mint elhatárolódni, sőt de facto menekülni a Putyinok elől. Az oroszok betettek Kínának és szinte az egész, eddig – legalábbis szavakban – magukat „Nyugat-ellenesnek” tartó fejlődő, feltörekvő országok együttesének.