A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat termelt ki az elmúlt években.

A cikk először a Világgazdaságban jelent meg.

Szerdától – ki tudja meddig – az NVIDIA a világ legértékesebb vállalata, az idei év mániarészvénye beelőzte a korábbi éllovas Microsoftot, így mára 3.335 milliárd dollár a társaság piaci kapitalizációja. Az eheti emelkedés jórészt egy elemzői felminősítésnek tudható be, amely 200 dolláros célárat fogalmazott meg, ami 50 százalékos emelkedési potenciált jelent Jensen Huangéknak.

Nagyágyúk az NVIDIA mellett

Mielőtt bárki azt hinné, hogy megírom a sokadik összefoglalót az NVIDIA-ra vonatkozóan kérem figyeljen, találtam néhány érdekes adatot a világ legnagyobb vállalataira vonatkozóan. A következő ábra szemlélteti az aktuális TOP 10 listáját:

A nagyágyúk mellé az utóbbi időszakban csatlakozott a súlycsökkentő gyógyszereken profitáló Eli Lilly és a tajwani chipgyártó TSMC. Nem szükséges ragozni a technológiai szektor térnyerését, a tavaszi olajár csökkenés révén a Saudi Aramco is lecsúszott a 6. helyre -mindenesetre értékalapú befektetőként megnyugtat, hogy az örökzöld Berkshire még mindig előkelő helyen szerepel.

Jól látszik, hogy dobogós versenyzőink kiemelkednek a mezőnyből, a Google és az Amazon pedig fej-fej mellett halad mögöttük.

A TOP 1000-et vizsgálva is egészen elképesztő az első tíz társaság összesített értéke, közel negyedét teszik ki nagyjából 20 ezer milliárd dollárral.

Kevés az európai cég

Egy európai cégóriás sem tartozik a legek közé, az első húszba pusztán a dán gyógyszergyártó Novo Nordisk (12.) és a holland félvezetőipari ASML (20.) került be. A listavezető NVIDIA árazása egészen elszállt, P/E mutatója 80-as érték körül mozog, de a többiek esetén is legalább 30-as a ráta. A túlértékeltséget igazolja,

hogy a top 5 együttes értéke mai áron háromszor annyit ér, mint a teljes DAX és a francia CAC indexek 40-40 legnagyobb vállalata összesen.

Földrajzi eloszlás alapján továbbra is kijelenthető Észak-Amerika, azon belül pedig az USA toronymagas előnye. Kína egyre jobban távolodik az érdemi kihívó szerepétől viszont ma már Indiában található minden huszadik TOP 1000-es nagyvállalat.

A történelem során mindig is kitűnt Svájc egyedi helyzete, a 9 milliós kisország 27 konszernnel járul hozzá a legnagyobbakhoz, olyan prominens cégeknek ad otthon, mint a Nestlé (33.) vagy a Roche (49.). Az elszigetelt Ausztrália virágzó bankszektorának köszönhetően szintén jó néhány társaságot adott a listához, erős konszolidáció figyelhető meg e távoli vidéken.

Természetesen az elit vizsgálatából nem célszerű egzakt következtetéseket levonni, ugyanakkor szembetűnő eredményekhez vezethet egy kis statisztika.

Mindenesetre az elmúlt másfél év részvénypiaci emelkedésének nyertesei egyértelműen az amerikai óriások, magukkal húzva a vezető indexeket.

A többiek egyelőre próbálnak alkalmazkodni, illetve túlélni!

Raffai András, a HOLD Alapkezelő privátbankárának több írását itt böngészheti a HOLDBLOG-on.