A török részvénypiac szárnyalása

Már a nyáron is sok szó esett a blogon a török részvénypiac egyedülálló 2022-es teljesítményéről: sok év után először indult meg a részvénypiac dollárban is, már ekkor jelentősen lekörözve a többi piac teljesítményét. Ami ezután következett, arra viszont senki sem számított.

Az óvatosság egyik legfőbb oka a makrogazdasági ellentmondásokból fakadt: a 80 százalékot meghaladó infláció mellett az alapkamatot a nyár folyamán 14 százalékról nem emelni kezdték, hanem csökkenteni. Mindenkit az a kérdés foglalkoztatott, hogy meddig képes a működni a gazdaság ebben a helyzetben, és mikor kezd óriási gyengülésbe a török líra. A problémák ellenére a török gazdaság viszont továbbra is működik!

A külföldi befektetők fokozatosan eladták pozícióikat, soha nem látott mélységbe lökve részesedésüket a török részvénypiacból, ami az elmúlt években nyomást helyezett az árfolyamokra. Idén ez nem volt igaz, ugyanis a török lakosság a magas infláció elől menekülve elkezdett részvényeket venni. Ezt alátámasztják az értékpapírszámla-nyitási statisztikák is. Ez a nagymértékű beáramlás tűnik a legerősebb magyarázóerőnek a szárnyalás hátterében, és amíg az infláció ilyen magas, valószínűleg ez a hatás fent is fog maradni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a lakosság általában nem a hosszú távú szemléletéről híres, így egy megfelelő katalizátor megjelenése jelentős lefelé mutató kockázatokat hordozhat.

Törökország az oroszok új Ciprusa

Az orosz-ukrán háború nyomán életbe lépett szankciók ugyan lassan, de működnek. Azonban nem feltétlenül azt a társadalmi réteget érintik, amelyiket hivatalosan megcéloztak az intézkedésekkel, hanem sokkal inkább az átlagembereket. Akik megtehetik, egyszerűen átköltöztetik, minden (még elérhető) vagyonukat, vállalkozásukat és családjukat Törökországba vagy az Egyesült Arab Emírségekbe.

2022 legfontosabb gazdasági sztorijai

Sorozatunkban a HOLD Alapkezelő Zrt. szakemberei mesélik el, szerintük mi volt az idei év legizgalmasabb gazdasági-tőkepiaci eseménye.