Törökország: egy év alatt dupláztak az élelmiszerárak

Az éves török infláció 85,6 százalékos volt októberben, miközben a fogyasztói árak egyetlen hónap alatt 4,53 százalékkal nőttek a Türkstat adatai szerint. Huszonnégy éve, 1998 júniusa óta nem volt ilyen nagy a pénzromlás üteme Törökországban.

A török infláció tizenhét egymást követő hónapja mutat emelkedő tendenciát;

az élelmiszerárak 99, az ingatlanárak 85, a közlekedési költségek 117 százalékkal drágultak tavaly október óta.

Egy hónap alatt a ruházati termékek 8,34, az élelmiszerek 5,09 és a háztartási cikkek árai 4,38 százalékkal nőttek.

A török infláció durva megugrása – erről többször is írtunk – már 2021 óta súlyos problémát jelent a helyi gazdaságnak, következménye az elmúlt évtized laza monetáris politikájának és a líra meggyengülésének.

Erdogan elnök (sugallatára a jegybank) most sem hajlandó szakítani az unortodox monetáris úttal, sőt, annyira nem, hogy egy szeptemberi rendezvényen az elnök háborút és harcot hirdetett a magas kamatok ellen.

Az elmúlt három hónapban az alapkamatot összesen 350 bázisponttal, 10,5 százalékra csökkentették – írta a Reuters. Reménysugár, hogy a lapnak nyilatkozó elemzők szerint az októberi lehetett a török infláció csúcspontja, feltéve, hogy a líra árfolyama stabilizálódik a devizapiacon. (A török deviza tavaly 40, idén eddig közel 30 százalékot gyengült a dollárral szemben.)

Láthatóan az infláció megfékezésének fő eszköze már nem a kamatszint, hanem a líra stabilan tartása, amit az elmúlt három hónapban sikerült megvalósítani. A terv valószínűleg az, hogy a jövő évi választásokig erősen próbálják tartani a devizát. Kérdés, hogy sikerülhet-e. A helyzet ugyanis tartósan biztos nem fenntartható, amit jól jelez a fizetési mérleg egyre nagyobb hiánya. Törökország nagy energiaimportőr, így elszenvedője az idei év energiaár-szárnyalásának. De ezt ideiglenesen kezelheti, ha az oroszoktól kapnak fizetési halasztásokat a gázszámlákra. Legkésőbb választások után mindenképp változtatni kell majd a monetáris politikán, akármelyik fél is győzedelmeskedik.

Ahol plázázással harcolnak az inflációval

Adott egy zseniális földrajzi adottságokkal, a Nyugat és a Kelet legjobb fortélyait ötvöző, családi kézben (elég jól) működő vállalatokkal bíró ország, ráadásul Európa kapujában. Ez az őrült inflációval, devizaválsággal és ennek tetejében elsőre őrültnek hangzó fogyasztói magatartással szenvedő-küzdő Törökország.