Infláció: az ingatlanárak nem hazudnak

A hivatalos török statisztika szerint már “csak” 60 százalékos az infláció, a független számítások 160 százalékra mérik a pénzromlás ütemét. És van egy hivatalos statisztika is – az ingatlanpiacról –, amit nehéz elcsalni.

Az egy tény, hogy menyibe kerül egy lakás. Itt 200 százalék (!) volt az infláció egy év alatt, hiszen a török ingatlanindex 200-ról 600-ra emelkedett egy év alatt és ez jegybanki adat, a főbb városokban 186 és 205 százalék közötti volt az emelkedés – lírában.

Az eszelős vágta fő oka persze a pénz elértéktelenedése, a tudatos pénznyomtatás: 10 százalékos “kamat”, 100 százalék feletti infláció mellett. Az ingatlanpiac likvid, értékes, nagyvárosi része egyszerűen leköveti azt, hiszen attól nem lesz olcsóbb reálértelemben az ingatlan, hogy az állam vécépapírrá teszi a pénzt.

Tehát a valós pénzromlás biztosan 150-200 százalék körül van, a hivatalos 60 százalék szemenszedett hazugság.

Másrészt megmutatkozik, hogy az ingatlan némi fedezéket jelent a hiperinfláció, a pénz tudatos elértéktelenítése ellen, attól teljesen függetlenül, hogy ciklikusan éppen milyen állapotban van az örökös fellendülés-összeomlás körforgásban ingatlanpiac. Itt nem az ingatlan jó, hanem a pénz rossz.

Magyarul, attól még, hogy semmit sem ér a pénz, nem fog az értékes ingatlan is semmit sem érni. Aki bérből él, annak persze nagyon drága lett az ingatlan, hiszen az ő pénzét elinflálta a „haramia állam”.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Törökország az oroszok új Ciprusa

Az orosz-ukrán háború nyomán életbe lépett szankciók ugyan lassan, de működnek. Azonban nem feltétlenül azt a társadalmi réteget érintik, amelyiket hivatalosan megcéloztak az intézkedésekkel, hanem sokkal inkább az átlagembereket.7 Akik megtehetik, egyszerűen átköltöztetik, minden (még elérhető) vagyonukat, vállalkozásukat és családjukat Törökországba vagy az Egyesült Arab Emírségekbe.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.