Isztambuli ingatlan: védelem az infláció ellen

Valami furcsa történik Vakmajom szerint a török ingatlanpiacon: az állam szétinflálja a török lírát, 100 százalékos az éves infláció, de a városi ingatlanpiacokon – ahol úgyis minden dollárban van árazva, a líra rég játékpénz – ezt is meghaladó mértékű, 150-184 százalékos világrekord éves áremelkedés volt, tehát az ingatlan nem csupán megvédett az inflációtól, ha birtokoltad, de 50-80 százalékos (!) reálhozamot biztosított.

Mi lehet az oka ennek a száguldásnak?

A török felső középosztály időben felismerte az állam szándékát, hogy inflációval kiadóztassa a zsebéből a pénzt, és ezért őrült ingatlanvásárlásba kezdett a városokban, ez a megnőtt kereslet találta szembe magát mérsékelt kínálattal, és ettől felrobbant az ár.

Vettek mindent, mint a cukrot. A példa inkább extrém, mint jellemző, hogy ilyen rövid idő alatt azonnal ekkora emelkedés következzen be a gerjesztett infláció hatására, de hosszú távon a jó lokációban, globálisan is jegyzett nagyváros belső részein birtokolt ingatlan valamennyire véd a hiperinfláló állam ellen, évtizedekre előrtekintve körülbelül tartja az értékét – akármi törtéjék közben a pénzzel.

Erre egy családi példa: egyik ági dédszüleim szorgos somogyi sváb gazdálkodók voltak, a megtakarításaikból Pesten vettek ingatlanokat a 20-as évek elejétől. A 85 százalékát elvitte a kommunista államosítás, egy házat sikerült megmenti a dédinek mindenféle trükközéssel és papíron való odaköltöztetésekkel, az 60 évvel később is két nagy pesti lakást ért, pedig közben voltak rezsim- és pénzváltások, háborúk, fasiszta és kommunista diktatúrák, állami terror, gyilkolások és üldöztetések meg világrekord pénzromlás.

Szóval az isztambuli ingatlan az időben, korábban vásárolt török polgárok számára védelem volt az „ellenséges állammal” szemben.

Most körülbelül 2200 dollár egy négyzetméter Isztambul belvárosában, ami európai szemmel nézve nem extrém, persze a 340 dolláros (lírában szétinflált) havi fizetésekhez képest horror. Sokan teljesen kiárazódtak az ingatlanpiacról, ilyen bérek mellett esélyük sincs saját ingatlanra, jó, ha kajára futja.

Az infláció ellen a vagyonosabbak tudnak védekezni, a szegényeket még szegényebbekké teszi – ezért a legigazságtalanabb adóztatás.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ahol plázázással harcolnak a 70 százalékos inflációval

Adott egy zseniális földrajzi adottságokkal, a Nyugat és a Kelet legjobb fortélyait ötvöző, családi kézben (elég jól) működő vállalatokkal bíró ország, ráadásul Európa kapujában. Ez a 70 százalékos inflációval, devizaválsággal és ennek tetejében elsőre őrültnek hangzó fogyasztói magatartással szenvedő-küzdő Törökország, amit nemrég látogatott meg Cser Tamás, a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője. Interjú.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.