Nagy hibákat mutat be a HOLDBLOG

Tisztelt Olvasónk!

Blogunk életében a holnapi nap különlegesebb lesz a többinél.

Mindig igyekszünk újítani, változtatni, új utakat kipróbálni, és a holnapi napon, pénteken, ennek eredményét láthatja majd.

A vonatkozó jogok megszerzését követően, itt, a HOLDBLOG-on, részletekben, de teljes egészében megjelentetjük a „Nagy hibák” című, igen népszerű befektetési témájú könyvet, melyet az ismert és sikeres amerikai portfóliókezelő, Michael Batnick írt.

A következő körülbelül négy hónapban tehát, minden héten a „Nagy hibák” című könyv soron következő egyes fejezeteit olvashatja majd el blogunkon.

(A már megjelent fejezetek elérhetőek lesznek a blogon később is.)

A holnapi megjelenést hosszas előkészítő munka előzte meg, köszönjük az A4C BOOKS Kiadónak a sikeres lebonyolításban való közreműködését, illetve, külön köszönet illeti Lénárt Szabolcsot, a Kiadó munkatársát, egyben a könyv fordítóját.

Az időzítés nem szándékosan alakult így, de ez az időszak kétségtelenül különös aktualitást ad a könyvben foglaltaknak. Reméljük, Ön is hasznos olvasmánynak tartja majd a könyvet, bízunk benne, hogy saját javára tudja fordítani az olvasottakat.

Holnap kezdünk!

Lókodi Evelin
főszerkesztő

Somogyi Botond
privát bankár

Bilibók Botond
vezérigazgató

BEVEZETÉS

„A bölcsességet háromféleképpen tanulhatjuk meg: először az elmélkedés által, mely a legnemesebb; másodszor utánzás által, mely a legkönnyebb; harmadszor tapasztalatok által, mely a legkeserűbb.”

(Konfuciusz)

Nehéz a részvénypiacon pénzt keresni. Akár hedge fundot vezetsz, akár saját értékpapírszámládat kezeled, időnként igazán ostobának fogod érezni magad. Egy piaci lefordulás esetén osztozhatsz másokkal a nyomorúságban, akadnak azonban olyan pillanatok, amikor olyan egyedül leszel, mint egy lakatlan szigeten. Előfordulhat, hogy megveszel egy részvényt közvetlenül azt követően, hogy megduplázta az árát, csak hogy lásd az árfolyamát megállíthatatlanul csúszni lefelé, vagy ami talán még rosszabb, bedobod a törülközőt egy veszteséges pozíción, csak hogy lásd a következő tizenkét hónapban a duplájára emelkedni a papírt. Időnként úgy érezheted, hogy a piac istenei gúnyolódnak veled.

Úgy lehet a leginkább rájönni, hogy milyen nehéz tud lenni a befektetés, ha saját magad csinálod. A második legjobb módszer – és pontosan ez ennek a könyvnek a célja –, ha górcső alá veszed a világ legsikeresebb befektetői által elkövetett legnagyobb hibákat. Jesse Livermore-tól Warren Buffetton át Jack Bogle-ig minden olyan befektetőnek, aki megtapasztalta a sikert, alkalma adódott a kudarcot is legalább ugyanolyan mértékben megismernie. Éppúgy hiba lehet az elszalasztott lehetőség (például amikor Buffett és Munger nem vette meg a Walmartot), mint a tényleges melléfogás (Stanley Druckenmiller a 2000-es évek elején vásárolt technológiai részvényeket, pont amikor azok a csúcson voltak). Könyvemmel segíteni igyekszem az olvasónak, hogy átérezze eme kiváló befektetők egyes baklövéseit, és megértse, hogy az átmeneti viszontagságok mindannyiunk ajtaján ott kopogtatnak.

Minden befektető agyában keményen dolgoznak az emberi érzelmek – Peter Lynchében éppúgy, mint a tipikus kisbefektetőében. Kockázatkerülők vagyunk, túlságosan kötődünk a vételi árfolyamainkhoz, és mindannyiunkat manipulál az utólagos éleslátásunk. És amikor kudarccal szembesülünk, jellemzően saját magunknak okoztuk a bajt, ez pedig nagyon megnehezíti, hogy objektívan megbirkózzunk vele. Akármilyen nehéz is, meg kell tanulnunk megakadályozni azt, hogy a korábban elkövetett hibáink megzavarják jövőbeli döntéseinket.

Az emberek jellemzően a sikert másolják. Kobe Bryant Michael Jordant, Paul Tudor Jones pedig Jesse Livermore-t tanulmányozta. Ez teljesen egybevág a józan ésszel. Mások egy ettől eltérő megközelítést követnek, ők a kudarcokat vizsgálják, és megpróbálják elkerülni azt, ami az adott személy vagy vállalat hibájához vezetett. Ahogy Charlie Munger fogalmazott: „Mondd meg, hol fogok meghalni, én pedig soha nem megyek oda.” Ez a könyv teljesen más nézőpontot vesz fel: a legsikeresebb befektetők hibáira összpontosít. Ennek nem az az oka, hogy azt mondhassuk: „Óh, ez nem működött, ne csináld!”, hanem sokkal inkább az, hogy amikor hibázunk, akkor a hibát annak tekintsük, ami valójában – a játék részének. A befektetésre talán minden más emberi tevékenységnél jobban érvényes, hogy kizárólag gyakorlás útján lehet megtanulni. Könyvekből éppúgy nem lehet megtanulni befektetni, mint ahogy a szívsebészetről olvasva sem tudsz elvégezni egy hármas bypass-szívműtétet. Egyszerűen csinálnod kell újra és újra és újra.

Ez nem egy hogyan csináld típusú könyv. Ha egyetlen tanulságot kellene belőle kiemelnem, akkor az ez: a befektetés rendkívül nehéz. Hibázni fogsz. Megismétled a hibáidat. Új hibákra figyelsz fel. Majd amikor azt gondolod, már mindennel tisztában vagy, a piac újból szerénységre fog tanítani. Elengedhetetlen, hogy hűvös nyugalommal fogadd ezeket, és ne csinálj a bolhából elefántot. Ha az agyadat egyszer már megfertőzték a negatív gondolatok, nagyon nehéz megszabadulni tőlük.

A sikeres befektetők legfontosabb közös tulajdonsága, hogy azon aggódnak, amit kontrollálni tudnak. Nem vesztegetik az idejüket amiatt aggodalmaskodva, hogy merre fog menni a piac, mit fog lépni a Federal Reserve, vagy mekkora lesz jövőre az alapkamat vagy az infláció. A kompetenciakörükön belül maradnak, bármilyen szűk legyen is az. Ahogy Warren Buffett fogalmazott: „A befektetésnél nem az számít, hogy mennyi mindent nem tudsz, hanem az, hogy mennyire reálisan tudod meghatározni, hogy mit nem tudsz.”

Remélem, legalább annyira élvezetes lesz olvasni a könyvet, mint amilyen örömet szerzett számomra az írása.

Michael Batnick