Két év koronavírus a tőzsdéken

Ma a naptárra nézve megállapíthatjuk, hogy valószínűleg életünk utolsó olyan napja van, amelynek dátuma kétféle számjeggyel leírható. 2022.02.22. A múltban volt már sok hasonló eset. 2022.02.20., 2022.02.02., 2020.02.22., …stb. Viszont legközelebb ilyen dátum majd 2111.11.11-én lesz. Tehát, nagyon bíznunk kell az orvostudományban, ha azt még látni szeretnénk.

A következő dolog, ami a tőkepiacok iránt érdeklődő embernek a naptárt nézve feltűnhet, hogy

a napokban van a Covid korszak eljövetelének második születésnapja a tőzsdéken.

Két éve ilyenkor néztük végig az első járványhullám miatti eséseket a részvénypiacokon. Ezek aztán egy hónapon át keserítették meg a befektetők életét, míg végül március második felében elhozták a megnyugvás, majd mohó lelkesedés időszakát.

Két kerek év eltelte jó apropó arra, hogy megnézzük, hogyan zajlott a Covid előtti, tehát 2020. februári csúcsok óta eltelt 24 hónap az egyes régiókban. A német tőzsde például a nagy ijedtség, majd szép kilábalás után, tavaly tavasszal megtorpant, és az eltelt két év alatt összességében nagyjából 12 százalékkal került feljebb:

Érdekesség, hogy kis hazánk tőzsdéje (pontosabban a BUX index) ugyanúgy 12 százalékos teljesítmény tudott felmutatni a 2020 februári csúcsához képest, 24 hónap alatt. A párnacihában euró készpénzt tartók pedig azt tapasztalhatták, hogy ennek felét, 6% felértékelődést tudtak forintban mérve elkönyvelni a két esztendő elteltével.

Mindezektől nagyságrendekkel eltérve, az Egyesült Államok tőzsdéi ismét felülteljesítették az átlagot. Ezen csupán tompítani tudott, hogy az elmúlt hónapok esései is jobban érvényesültek itt. Összességében az S&P500 index 32 százalékkal állt magasabban két évvel azután, hogy lefordult a Covid előtti csúcsáról:

Eközben egyébként Párizs és Tokió tőzsde indexei 15-16 százalékkal jutottak előrébb.

Míg külön érdekesség, hogy London egy tapodtat sem mozdult előre.

A britek egyelőre csak ugyanoda küzdötték vissza magukat, ahol közvetlenül a járvány előtt is tartottak.

Sokféle befektetési eszközt lehet érdemes még vizsgálni a világjárvány időszaka alatt nyújtott teljesítménye alapján. Ne feledjük azonban, hogy most egy új korszak kezdődik! Az ismeretlen vírus miatti aggodalom mellett érkező pénzbőség időszakát felváltja az infláció miatti aggodalom és a megszorítások kora.