Tőzsdecsőd a bitcoinba árazva?

Jelenleg a decentralizált virtuális pénz hőskorát éljük. Ezt az egészet mostanában találták fel, sejteni lehet, hogy valami jelentős dologról van szó, de hogy a technológiát végül pontosan mire és hogyan fogjuk használni, az egyelőre elég homályos. Napjainkban formálódik a bitcoin körüli infrastruktúra, alakulnak ki az erre alapozó vállalkozások, intézmények. Ez pedig rögös út, hiszen minden új, minden szabályozatlan, kialakulatlan, és az se világos, hogy merre is kéne tartani. Az a vállalkozás, amelyik most jól helyezkedik, ügyesebb a többinél vagy jobban eltalálja a fejlődés irányát, később hatalmas profitra tehet szert, míg sokan el fognak bukni. Az egyik ilyen potenciális bukás előszelét érezhetjük jelenleg a bitcoin árazásában. Az alábbiakban bemutatom, hogyan lehetséges ez.

A legnagyobb forgalmú bitcoin tőzsdén, a Mt. Gox-on a bitcoin ára már 15%-kal haladja meg a második számú tőzsde (Bitstamp) árazását. Mivel ezek az online piacok közel sem tökéletesek, a bejáratott és felügyelt tőzsdékhez képest lassúak, drágák és megbízhatatlanok, néhány százalékos árazásbeli különbség a múltban is előfordult. Azonban néhány hete elkezdett tágulni a spread, és mára egészen elképesztően nagy lett, mint az az alábbi ábrán is látható.

BTCUSD-MtGox-vs-Bitstamp-1-300x173
Hát senkinek nem jut eszébe learbitrálni egy ekkora különbséget? Dehogynem. Pontosabban dehogynem, és ennek ellenére csak nőtt, és nőtt tovább a spread. Hogyhogy? Az arbitrázsnak megszüntetnie kéne az árazási különbséget, nem növelnie. Van tehát egy másik, jelentősebb hatás. Mi lehet az?

A Mt. Gox-nak nem volt igazán jó éve. Történtek pozitív dolgok is a céggel, hiszen a bitcoin ára és forgalma egyaránt szárnyalt, ami megugrasztotta a jutalékbevételeit. Ugyanakkor a nyakába akasztottak egy nagy értékű pert, költséges engedélyeztetési eljárásokra kötelezték, és ami rövidtávon talán a leginkább aggasztó, befagyasztották az amerikai számláit.

Nem lehet tudni, hogy ezeken pontosan mennyi pénzt tartottak, de valószínűnek látszik, hogy emiatt az utóbbi időben likviditási gondjai léptek fel. És ahogy lenni szokott, ilyenkor az ügyfelek szívnak. Elkezdtek akadozni a pénz kiutalások. Ugyan azt kommunikálják, hogy a késések a megnövekedett kiutalási igények számlájára írhatóak, mert nem győzik feldolgozni a hatalmas adatmennyiséget, azonban ezt én nem hiszem el. Ami biztos, hogy jelenleg minimum néhány hetet várni kell a Mt. Gox-ról kivenni szándékozott pénz megérkezésére. A kérdés szerintem inkább az, hogy megérkezik-e valaha egyáltalán.

Van azonban egy másik, trükkösebb, és ugyan költségesebb, de gyorsabb és biztosabb módja a Mt. Gox-ról való pénzkivétnek. Eszerint a náluk tartott dollárunkat nem kiutaltatni kell (hiszen azt úgyse indítják el még hetekig, vagy talán soha), hanem venni érte bitcoint, és azt kell átutalni egy másik bitcoin tőzsdén vezetett számlánkra. Azt ott aztán el lehet adni, és az érte kapott dollárt lehet elutaltatni saját bankszámlánkra. Mindezt azért lehet megtenni, mert a bitcoin transzferek azóta is zavartalanul és azonnal elindulnak a Mt. Gox-ról. Hiszen bitcoin számlát semmilyen hatóság nem tud befagyasztani – ezért is szeretjük a bitcoint –, a bitcoinok megvannak és hozzáférhetőek, abból nincs likviditási gondja a cégnek. Ráadásul a bitcoin utalások 1 órán belül megérkeznek – meg ezért is szeretjük a bitcoint –, szemben a nemzetközi dollár utalások több napos átfutási idejével. A másik nagy bitcoin tőzsdének, a Bitstampnek, pedig nincsenek likviditási gondjai, késlekedés nélkül indítják a dollár kiutalásokat is. Az utóbbi időben minden bizonnyal egyre többen választják a Mt. Gox-on ragadt pénzük kimenekítésének ezt a módját.

Mindezzel azonban a Mt. Gox-on extra bitcoin kereslet lép fel, a Bitstampen pedig extra kínálat, ami azt eredményezi, hogy tágul a két tőzsde bitcoin árfolyama közötti különbség a Mt. Gox javára. A bitcoin árát általában a Mt. Gox-on (mint legforgalmasabb tőzsdén) kialakuló árfolyammal azonosítják, ami a jelenlegi helyzetben hatalmas hiba. A Mt. Gox kb. 120 dolláros bitcoin árfolyamát összevetve a Bitstamp kb. 105 dolláros árfolyamával csupán azt állíthatjuk, hogy a Mt. Gox-on elhelyezett 120 dollárunk a piacon aktuálisan nagyjából 105 dollárt ér, mert nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy valóban megvan-e még a pénzünk. Eközben pedig a bitcoin valós ára inkább 105 dollár körüli. Ezek a számok természetesen gyorsan változhatnak.