Tőzsdézők folyószámlája az interneten is

Elsősorban a rendszeres tőzsdézők számára készülő, folyószámla-helyettesítőként szolgáló alappal bővíti kínálatát a Concorde Alapkezelő és az Első Internet Bróker Kft.

Concorde Pénzpiaci Alap néven újabb befektetési alapot indít a Concorde Alapkezelő, amely a pénzügyi csoport brókercégén kívül az Első Internet Bróker Kft. (EIB) internetes megbízásadó rendszerén keresztül is elérhető lesz. Az alap létrehozásának fő célja, hogy a rendszeresen tőzsdéző ügyfelek néhány napra, pár hétre felszabaduló pénzeiket is befektethessék. (A brókercégek kamatot ugyanis nem fizethetnek, a pénzt bankszámlára utalni, kincstárjegybe fektetni pedig ilyen rövid időre nem éri meg.) Az Alapkezelő az átlagos banki folyószámlakamatokat igyekszik majd túlszárnyalni. Ehhez legfeljebb 365 napos hátralévő futamidejű, biztonságos befektetéseket (állampapírokat, repokonstrukciókat) választhat, de az átlagos futamidőt 90 nap alatt igyekszik tartani.

A dematerializált formában létrehozni tervezetett értékpapírok – minden bizonnyal formális – jegyzése május 10. és 12. között lesz. Az indulási költségeket a cégcsoport átvállalta. Az Alapkezelő évi 2, a letétkezelő Credit Lyonnais pedig évi 0,2 százalékos díjat kap (egyes szokásos költségeken kívül, mint az ÁPTF vagy a könyvvizsgáló díja). A befektetők vétel és visszaváltás során 500-500 forintos forgalmi jutalékot fizetnek, de az EIB-nél és a Concorde Értékpapír portfólió-kezelési szolgáltatásának keretében a vételi jutalékot elengedik.

E.J.

Forrás: Napi Gazdaság – 1999. május 4.