Tudott róla?

Azok a befektetők, aki az elmúlt években figyelemmel követték a pénz-, és tőkepiacok – a korábbi évekhez képest jóval markánsabb – ingadozásait, bizonyra elgondolkodtak azon, valójában hol is tárolják, őrzik a birtokukban lévő értékpapírokat.

A válasz egyszerű. Minden országban működik egy olyan központi elszámoló rendszer, ahol a vagyonkezelő-, és brókercégek számláin lévő értékpapírokat nyilvántartják. Magyarországon a KELER Zrt. (Központi Elszámolóház és Értéktár) végzi ezt a tevékenységet. Egészen konkrétan pénzügyi intézmények gyűjtőszámláit vezetik itt, így a hazai brókercégek ügyfélszámláin lévő papírok összességét nyilvántartják.  Ha a KELER neve nem vésődött be a mindennapi köztudatba, az azért van, mert magánszemélyek nem nyithatnak saját, névre szóló számlát a KELER-nél (így van ez külföldön is). Érdemes megemlíteni azonban, hogy – bár kevesen tudják -az intézmények viszont nyithatnak magánszemélyek számára, névre szóló számlát is.

Ennek megfelelően a Concorde Alapkezelő is létesíthet privát ügyfelei számára nevesített KELER számlát. Igaz, ennek plusz díja van: éves 6 bázispont (0,06%) a teljes (a portfóliókezelésre bocsátott vagyon éves átlagos) állományra vetítve. Azoknak a befektetőknek, megtakarítóknak, akik úgy érzik, hogy ez egy magasabb fokú biztonságot jelent, talán érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen.