Túl sok pénzt nyomtattak?

Nézzünk egy gyors összképet arról, hogy a számunkra valószínűleg legjelentősebb devizák nyomtatása milyen szinten áll jelenleg! Az idei évet meghatározó téma lesz ez, hiszen úgy tűnik, a gazdasági válságot egyelőre csak a pénzpumpa beindításával tudják kezelni a gazdaságpolitikusok.

A sajtó foglalkozik is a témával, azonban ők általában csak a jegybankok mérlegének alakulását szokták vizsgálni. Erről nagyon tényszerű és friss adatok állnak rendelkezésre. Itt mutatkozik meg közvetlenül a „kinyomtatott” pénz mennyisége. Ez folyamataiban azonban eltérhet attól, hogy mi polgárok, cégvezetők, megtakarítók milyen mennyiségű pénzzel találkozunk. Ennek kifejezésére létezik az „M3” pénzmennyiség, illetve az USA-ban az „MZM”, melyek definíciójába nem mennék bele az unalomig. A lényeg, hogy azt mutatják, mennyi pénz van a gazdaságban, ha minden olyan eszközt összeadunk, amelyet a szereplők pénzként érzékelnek (például a bankbetétünk, lekötött betéteink, a likvid állampapírunk, vagy épp a készpénz a tárcánkban).

Egy gazdaságnak természetes módon szüksége van a bővülő pénzmennyiségre, amennyiben növekszik, emelkednek a bérek, van némi infláció és bővül a hitelezés. Sőt, részben önmagától bővíti is a pénzmennyiséget, a hitelezés felpörgése következtében. Az Eurózóna elmúlt fél évtizedbeli alacsony inflációját és alacsony, de stabil növekedését valószínűleg tökéletesen kiszolgálta a szinte rendületlenül, éves 5%-kal bővülő pénzmennyiség. Ezt kibillentette ugyan felfelé a válság, és az Európai Központi Bank generálta pénznyomtatás, de ha megnézzük az alábbi ábrát, akkor láthatjuk, hogy csupán 7%-kal nőtt a pénzmennyiség az idei első fél évben. (13 ezer milliárdról 13,9 ezer milliárdra.)

Eurózóna M3 pénzmennyiség

Forrás: fxempire.com

Óriási összegekről beszélünk, azonban a személyes véleményem szerint, nem volt olyan mértékű beavatkozás, ami miatt az euró már csak játékpénz lenne, amit valahol szabadon fénymásolgatnak jegybankárok. Konyhanyelven mondhatnánk, hogy a békeidőben indokolthoz képest 4-5%-kal több euró van a világban, és akkor ennyivel talán kevesebbet kellene érnie, ha abból a túl egyszerű logikából indulunk ki, hogy fordítottan arányos egy pénz értéke a mennyiségével. Ehhez képest viszont akkor a forint értéke még kevésbé van veszélyben. Ugyanis, alább látható, hogy idén eddig csupán 6%-kal bővült a gazdaságban lévő forint mennyisége. (27,8 ezer milliárdról 29,4 ezer milliárdra.)

Magyar forint M3 pénzmennyiség

Forrás: fxempire.com

Ehhez hasonló ütem volt már máskor is az előző évek során, amikor kétszámjegyű béremelkedést és magas gazdasági növekedést kellett kiszolgálnia a forintnak. Az M3 mennyiség békeidőkben Magyarországon 7-12%-kal növekedett évente. Mindezekkel szöges ellentétként álljon itt természetesen az amerikai dollár mennyiségének alakulása is, melynek hatásairól a kollégák már értekeztek az Alapblogon:

USA dollár MZM pénzmennyiség

Forrás: Fed

Az európai és magyar adatokhoz képest egészen elképesztő számokat láthatunk az USA-ban, ahol idén az első fél évben 24%-kal nőtt a pénzmennyiség a gazdaságban. (17 ezer milliárdról 21,1 ezer milliárdra.) Ez teljesen összhangban van a blogunkon már emlegetett dollár leértékelődéssel, és jól mutatja az amerikai tőzsdék szárnyalását megalapozó helyzetet. Érdemes lesz fél szemmel követnünk a jövőben is.