Túl van a zeniten a kínai ingatlanmodell?

40 százalékkal zuhantak az újlakás-eladások Kínában – mint Vakmajom írta, főleg azért, mert a vevők fellázadtak, és nem hajlandóak addig fizetni, amíg a lakások nem készülnek el, attól félve, hogy lerakják a kezdőrészletet, vagy pengetik a részleteket, aztán a fejlesztő csődbe megy és nem kapnak semmit.

Minden ingatlanbuborékok atyja a kínai; a leépülésének sokáig, elhúzódóan lehet visszafogó hatása a gazdaságra, amikor az ingatlanszegmens a GDP 20 százalékát (!) adja.

Amikor 3 év alatt annyi betont öntöttek ingatlanba, mint az Egyesült Államokban 100 év alatt, eltart 1-2 évtizedig, ameddig a túlkínálatot felszívja a piac, pláne a csökkenő népességű Kínában.

Havi újlakás-eladások volumene Kínában, milliárd jüanban
Forrás: CRIC, WSJ, Vakmajom Facebook-oldala

A kínai modell elérte fejlődése korlátait.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Kína

Kína messze van, a világgazdaságban betöltött folyamatosan erősödő szerepe miatt azonban itthon is egyre többen kísérik figyelemmel azt, ami a világ második legnagyobb gazdaságában történik. A HOLD Alapkezelő blogjának olvasói is több kérdést tettek fel az óriási ázsiai állam gazdasági helyzetéről, és persze az egyik legsúlyosabb problémáról, a kínai ingatlanbuborékról is. Ezekre a kérdésekre válaszolunk ebben a cikkben.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.