Egyre türelmetlenebb világ – egyre többet nyerő türelmes befektető

Egyik kedvenc könyvem Joel Greenblatt-tól a The Big Secret for the Small Investor (A nagy titok kisbefektetőknek). Az interjúiban azzal szokott viccelődni, hogy ezt a nagy titkot senki nem vette még meg. A titok szerinte a türelem, és ezt még mindig sokan nem hiszik el. A könyv mondanivalója, hogy az emberek türelmetlenek, az értékalapú befektetéshez és az ahhoz remélt magas hozamhoz pedig pont a türelemre van a legnagyobb szükség.

Greenblatt-tal ellentétben sokan azzal érvelnek, hogy a piac hatékony, és az árfolyamba minden lényeges információ szinte azonnal beépül. Mivel egyre több információhoz egyre gyorsabban férünk hozzá, így elvileg a piac még hatékonyabb lesz, ami miatt sokan megkérdőjelezik, hogy a jövőben felülteljesítők lesznek a value részvények.

Tagadhatatlan, hogy ma már nagyon gyorsan és könnyen férünk hozzá az információhoz, amiből idővel csak több lesz. Ráadásul a verseny és a technológiai fejlődés hatására sok termékhez, szolgáltatáshoz juthatunk egyre pontosabb határidővel. Észrevétlenül is még gyorsabban és kiszámíthatóbban akarunk eredményt elérni, és ezt várják el az ügyfelek vagy akár a munkáltatók is. „A világ nagyon felgyorsult”, ez ma már közhely, de pont emiatt még türelmetlenebbek lettek az emberek, a befektetések terén különösképpen. Egyre többféle termékbe lehet befektetni pusztán egy pár kattintással, így egyre kevésbé vonzó az emberek számára olyan részvényeket venni, amelyek bár fundamentumaikhoz képest alulértékeltek, de idő kell, mire jó eredményt lehet velük elérni. Nem elég, hogy türelmesen várnia kell egy befektetőnek mire az olcsó értékpapírja jól teljesítő lesz, de annak pontos dátumát nem lehet tudni előre, ami csak növeli az amúgy is felfokozott tempójú emberek türelmetlenségét. Így paradox módon hiába a sok és könnyen elérhető információ és termékek köre, a befektetők pont ezért nem képesek kivárni, hiszen közben mindig lehet mást választani. Mindez kifejezetten kedvező a value részvények kitartó tulajdonosainak.