Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

Archívumunkból (2019):

Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti, hogy miért, azt a jelenség idegesíti, hiszen „ki van zsákmányolva”. Aki érti, hogy miért, azt meg a kérdésben megbúvó összeesküvés-elmélet idegesítheti. Ez nem az a rovatunk, ahol hosszan fejtegetnénk az okokat, itt egy ábrában próbálunk mindenkit megnyugtatni. Ezért összeraktunk egyfajta indexet*.
Feltérképeztük, hogy mennyiért lehet ugyanazokat a szolgáltatásokat egy magyar kistelepülésen, vidéki városban, Budapesten, Bécsben és Londonban megkapni. Az index nyilvánvalóan nem hajszálpontos (pl. mennyi Budapesten egy óra masszázs, hiszen lehet 4.000 és 12.000 Ft-ért is lehet kapni), azonban az alapvető trendeket vélhetően jól mutatja. Ebből az látszik, hogy egy kis településen hiába végzi ugyanazt a munkát mondjuk egy zongoratanár, mint Budapesten, sokkal kevesebbet kap érte. Nagyjából annyival kevesebbet, mint a budapesti zongoratanár a londoninál.

Úgyhogy az egymondatos válasz a kérdésre a következő:

Pontosan ugyanazért kapnak kevesebbet a „magyar” dolgozók a nyugatiaknál, amiért a falusi dolgozók a városiaknál: a legalapvetőbb piaci folyamatok eredőjeként, elnyomásról szó sincs.