Új rekord árfolyam

Bár a világ tőzsdéi általában még csak az idei veszteségek ledolgozásával vannak elfoglalva, megjelent ismét néhány olyan befektetési eszköz is, amelynek árfolyama rekordot döntött. A gazdasági sajtó számára különösen vonzó szó a sportsikerekkel összecsengő „rekord”. Az valami olyan, ami még sosem volt. Fantasztikus. Csúcs. Hosszú Katinka megfelelője a pénzügyi eszközök terén.

Csakhogy nagyon nem mindegy, milyen termékről van szó. Íme a saját kis táblázatom arról, hogy ha egy dologról azt hallom, „megdöntötte 5 évvel ezelőtti rekordját”, akkor az menő avagy ciki-e:

Forint ciki
Komoly osztalékot fizető részvény menő
Nemesfém ciki
Kriptovaluta ciki
Hosszú Katinka menő
Osztalékot nem fizető részvény ciki
Bérletidíj bevételt fialó ingatlan menő
Hasznot nem hozó ingatlan ciki

A forint esetében azt hiszem egyértelmű, hogy miért „ciki”, hiszen a rekordokat a gyengülése irányába állítja be, és így fantasztikus, sosem látott értéktelenséggel jutalmaz meg minket pár évente. Védelmére szóljon, hogy kapunk érte kamatot. És itt át is térhetünk a táblázat többi sorára. Ha ugyanis egy eszköz nem biztosít számunkra rendszeres jövedelmet, és közben az értékét valamely inflálódó, tehát lassan értékét vesztő pénzben (EUR, HUF, USD?) mérjük, akkor öt évvel később ugyanannyit érnie igenis ciki. Az azt jelenti, hogy vacak fél évtizeden van túl. És az öt évvel ezelőtti vásárlói most ugyan végre pénzüknél vannak, de ha inflációval is számolunk, akkor bizony a vagyonuk értékvesztésen esett át jó sokáig. Olyan, mint amikor a nagyi félretett, rendszerváltáskori nyugdíját (1000 Ft) megtaláljuk a befőttek alatt. „Oké, hogy ugyanannyit ér, de tudjuk, hogy nem ér ugyanannyit”.

Szóval, ha majd a Magyar Telekom részvény dönt valamilyen időszaki rekordot (azok után, hogy az elmúlt fél évtizedben mindig tisztes osztalékot is fizetett), akkor természetesen adózzunk elismeréssel a vállalatnak. De amikor azt olvassuk, hogy az arany elérte 9 évvel ezelőtti árfolyamát, vagy majd egyszer a Bitcoin újra 20.000 dollár lesz, akkor gondoljunk inkább mély együttérzéssel azokra, akik ezt az időszakot végigülték ebben a befektetésben. Megjegyzem, az államkötvényeink a kamatuk által minden nap rekordot döntenek. Tehát, ha okot keresünk az ünneplésre, azt bármikor találhatunk. Számos részvényünket pedig olyan alacsony árfolyamon vettük idén, hogy nem kell történelmi csúcsokra kerülniük ahhoz, hogy legyen bőven ok vigadni.