Új stratégiai iparág az egységesülő EU-ban

Most az olaszok és a franciák versenyeznek, hogy ki védje a stratégiai iparágait – például olyanokat, mint a luxuscikkeket gyártókat :)

Néhány hete Bernard Arnoult úr az LVMH tulajdonos-fenegyereke (aki mellesleg a Forbes szerint a világ 4. leggazdagabbja) megvásárolta a Bulgarit. Ez utóbbi CEO-ja Francesco Trapani a tranzakció bejelentésekor azt találta mondani, hogy a Bulgarihoz hasonló olasz vállalatok többségére ez a sors vár (mert, bár próbálkoztak, de nem tudtak pl. az LVMH-hoz hasonló méretű vállalatot létrehozni, így versenyhátrányba kerültek).

Mást gondolnak az olasz politikusok. Az olasz kormány komolyan fontolgatja, hogy az általa stratégiainak ítélt iparágak vállalatait „megvédi”  a szavazati jogok korlátozásával. A védendők közé sorolják az autó-, hajózási, vasút, technológia, megújuló energia és a luxus ipart.

Mindez az egységesülő Európában történik. Az olasz kormány szándéka jól világít rá arra, hogy mennyire nehéz folyamat ez (ha egyáltalán lehetséges). Igaz, másképp szól a hír, ha tudjuk, hogy januárban a francia kormány egy 11 tagú bizottságot hozott létre, hogy többek között a stratégiainak tekintett francia luxus iparágba történő esetleges külföldi tulajdonszerzéssel szemben a legerősebb korlátozásokat vezesse be.

Most már tudjuk, hogy van egy új stratégiai iparág (a szektorral foglalkozó részvényelemzőket nem irigylem).

Fotó: www.businessoffashion.com