Új szakaszba lépett az orosz válságkezelés

Az orosz jegybank legutóbbi kamatcsökkentése után az irányadó ráta az orosz-ukrán háború előtt megfigyelhető szint alá süllyedt. Ezzel gyakorlatilag új szakaszba lépett az orosz válságkezelés.

Az elmúlt hónapok monetáris politikai döntéseit főleg a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése határozta meg, a következő időszakban viszont már egyre inkább a strukturális reformok támogatása kerülhet a középpontba. A korábban nyugati országokból érkező import kiesése és a nagy nemzetközi cégek kivonulása miatt az orosz gazdaság jelentős strukturális átalakításra szorul.

A jegybank ezt leginkább egy alacsony kamatkörnyezet biztosításával tudja támogatni, míg a feladat többi része jellemzően a kormányzatra és az üzleti szereplőkre hárul majd. 

Jön is gáz, meg nem is

Érdemes egy pillanatra Oroszország fejével gondolkozni vágta rá Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere, amikor a Klubrádió műsorában az orosz-uniós gázszerződések lehetséges (és egyelőre nagyon bizonytalannak tűnő) jövőjéről kérdezte őt Zentai Péter.