Újabb mémrészvényeket talált a WallStreetBets?

A reddites spekulánsok újabb célpontokat találtak maguknak: a rehabilitációs központokat és magánbörtönöket üzemeltető GEO Group-ot és az alternatív üzemanyagokkal foglalkozó Clean Energy Fluel-t.


2020-ban a koronavírus járvány okozta gazdasági visszaesésre az amerikai kormányzat komoly fellépéssel reagált. A jegybank jelentősen enyhítette a monetáris kondíciókat, az állam pedig – a költségvetési hiány terhére – rendkívüli gazdaságmentő és gazdaságélénkétő csomagokat hozott létre. Mindez leegyszerűsítve olcsó hiteleket és közvetlen állami segélyeket jelentett, amely ideiglenesen megnövelte a lakosság rendelkezésre álló jövedelmét (adózás utáni nettó jövedelemét) és a megtakarítási rátáját.

2021-ben a Biden adminisztráció az érdemben jobb makrogazdasági kondíciók és átoltottsági arány mellett újabb gazdaságélénkétő csomagok meghozatala mellett döntött. Ez újabb vissza nem térítendő transzfereket jelentett a lakosság számára, amelynek köszönhetően ismét megugrott az egy főre jutó nettó jövedelem és a megtakarítási ráta. Azonban a pénzbőségnek lett egy meglehetősen szokatlan mellékhatása. A Reddit közösségi oldal egy aloldala a befektetési tippekkel és mémekkel foglalkozó WallStreetBets látogatottsága jelentősen megnőtt. A felhasználók rájöttek, hogy sok kisbefektető együttes tranzakciói lényegesen meg tudják mozgatni egy kisebb vállalat részvényárfolyamát. (Az Egyesült Államokban egy kisebb részvénytársaság kapitalizációja nagyobb lehet, mint az OTP vagy a Mol.) A tökéletes célpontnak végül a GameStop (GME) vállalat bizonyult. A GME már a 2010-es évek végén is veszteségesen működött, a videójátékok értékesítésére épülő üzleti modellje hanyatlott. Ezen okból kifolyólag sokan shortolták a vállalat részvényeit. (A shortolással a kereskedő a részvény áresésére játszik, kölcsönveszi a részvényt, majd később olcsóbban megpróbálja visszavásárolni.)

A redditesek felismerték, hogyha kellően magasra tolják fel az árfolyamot, akkor a shortolókat előbb-utóbb akkora veszteség éri, hogy kénytelenek lesznek vétellel zárni a pozícióikat. A jelenséget, amikor egy eszköz árfolyama azért nő drasztikusan, mivel a vételi nyomás a shortolókat is vételre kényszeríti short squeezenek nevezzük. A WallStreetBets által generált vétel oldali nyomásnak köszönhetően a GME árfolyama megsokszorozódott. A redditesek következő célpontja az American Multi-Cinema (AMC) volt. A vállalat 2020-ban a járvány hatására 4,5 milliárd dollárt veszített, így saját tőkéje 2021 elejére negatív tartományba esett. Ez azt jelenti, hogy a vállalat de facto inszolvens, a fennálló kötelezettségeinek értéke meghaladja az összes eszközének értékét. Az AMC árfolyama a GME-hez hasonlóan megsokszorozódott. Az év eleji short squeeze után a GME és AMC árfolyamai egyaránt visszaestek, azonban áprilisban és májusban újra szárnyalni kezdtek. A mémrészvények júniusban újabb lendületet kaptak, az AMC árfolyama június elején megkétszereződött.

Június kilencedikén a WallStreetBets-es közösség két újabb részvényt szemelt ki: a magánbörtönöket működtető GEO csoportot (GEO), és az alternatív üzemanyagokkal foglalkozó Clean Energy Fuels vállalatot (CLNE).

A GEO árfolyama egyetlen nap alatt 38%-ot, a CLNE árfolyama pedig 32%-ot emelkedett. Ezen vállalatok azért is egyszerű célpontok lehetnek a WallStreetBets számára, mivel a kapitalizációjuk jelenleg alacsony, csupán 700 millió dollár és 2,6 milliárd dollár (viszonyításképp a GME és az AMC értéke jelenleg 20 milliárd dollár körül van). Ez azt jelenti, hogy nagy vételi nyomással a redditesek jelentősen feljebb tudnák nyomni az árfolyamot, mivel a vállalatok méretéből adódóan a forgalom is kicsi. Ráadásul a GEO Group és a Clean Energy Fluels a működésüket tekintve stabilabb lábakon állnak, mint a klasszikus mémrészvények: a GEO tavaly nyereséges volt és osztalékot fizetett, a CLNE pedig alacsony tőkeáttétellel működik. Ezen vállalatok részvényei szinte érték alapú befektetésnek tekinthetők az AMC-hez és a GME-hez képest.

Igaz a redditesek eddig sem fordítottak sok figyelmet a piaci fundamentumokra. Ennek ellenére van egy komoly gát a GEO és a CLNE előtt, ami megakadályozhatja, hogy a klasszikus mémrészvények nyomdokaiba lépjenek: nem shortolták őket eleget. Az úgynevezett short interest arány (amely megmutatja, hogy a kinnlévő részvények hány százalékára jut egy short pozíció) közel sem olyan magas egyetlen vállalat esetén sem, mint az elhíresült AMC és a GME short squeezek előtt volt.

Ugyan logikus feltevés lehet, hogy nem maradhat tartósan magasan a mémrészvények árfolyama, mivel hosszabb távon az értékpapír piacok a fundamentális értékük felé konvergálnak. Ennek ellenére rövid távon nagyon nehezen kiszámítható a Reddit horda tevékenysége, így rendkívül kockázatos dolog mémrészvényekkel kereskedni.

Ahogy John Maynard Keynes fogalmazott:

„A piac tovább tud irracionális maradni, mint Ön szolvens.”