Ukrajna újjáépítésére készülnek a cseh cégek

Több száz cseh cég vár arra, hogy részt vegyen a háború utáni újjáépítésben Ukrajnában. Mivel a cseh állam eltökélt és határozott támogatója az orosz agresszió áldozatának – úgy katonailag, ahogy pénzügyileg és humanitáriusan is – az ukrán-cseh kapcsolatok kitűnőek, Zelenszkij elnök nemrég tárgyalt Prágában. A sikeres cseh projektnyerésekre jó esélyük is van, a támadó kiűzése és Ukrajna teljes területi integritásának helyreállítása után. Ukrajna, mint a “civilizáció védőbástyája”, kegyetlenül ki lesz pattintva, minden új lesz.

De nem csak várnak a sült galambra… A csehek semmit nem bíznak a véletlenre, ezért a cseh állam már most több tucat helyreállítási programot finanszíroz. Harminc cégvezető utazott ki Kyivbe, hogy az így felállt munkakapcsolatokon keresztül majd jóval nagyobb üzleteket szerezzenek, amikor az újjáépítés megindul – nyilván több száz milliárd dolláros-eurós nemzetközi segélyalapok támogatásával.

Ukrajnát teljesen újjáépítik: utak, hidak, tömegközlekedés, kórházak, iskolák, köz- és magánépületek helyreállítására van szükség, és az EU tagja lesz, ezért az ottani piacszerzést már most meg kell indítani, mert óriási verseny lesz érte.

Prágai demonstráció (Fotó: Shutterstock)

„Több tucat cseh cég működik Ukrajnában évtizedek óta, az orosz invázió előttről. Meg akarják őrizni pozícióikat a piacon, és az ország jelenlegi igényeire reagálni. És akkor szó szerint több száz más vállalat működik az energetikai, egészségügyi és közlekedési szektorban, akik részt kívánnak venni az ország háború utáni újjáépítésében. Biztonsági okokból nem tudunk 30 cégnél több képviselőt felvenni erre a küldetésre. A misszió során ezek a cégek üzleti kapcsolatokat létesíthetnek, és projekteiket közvetlenül az ukrán önkormányzatok felé mutathatják be. Mivel az ukrán önkormányzatok jelenleg forráshiányban szenvednek, a cseh kormány fedezi a kiválasztott kísérleti projektek költségeit – magyarázta Tomáš Kopečný.

A partnereink túlnyomó többsége, legyen szó állami, regionális vagy helyi hatóságokról, nem rendelkezik az orosz agresszió által okozott óriási károk helyreállításához szükséges pénzzel. Tehát azt fogjuk tenni, hogy a cseh kormány a saját költségvetéséből finanszíroz néhány ilyen kisebb kísérleti projektet, majd miután a cégek kipróbálták és beváltak, pályázhatnak nagyobb projektekre, amelyeket nemzetközi alapok – a Világbank, az Európai Unió, Fejlesztési Bank, az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy az Európai Bizottság finanszíroznak.”

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

(Borítókép: Kijev egy 2022. márciusi bombatalálat után. Forrás: Shutterstock)