Ukrajnából szeretettel – ZAZ 1102 Tavria (1987-1997)

A Zaporizzsjai Autógyár (ZAZ) teljesen új fejlesztésű modelljének bemutatását 1981-re tervezték, az első prototípus mégis csak 1986-ra készült el. A késlekedés hátterében az állt, hogy a gyár egy nemzetközileg is ütőképes kisautót szeretett volna megalkotni, ezért folyamatosan az akkori legújabb nyugati kiskategóriás modellekkel (Ford Fiesta, Peugeot 205, Fiat Uno, Renault 5) hasonlították össze az éppen aktuális állapotot. A sorozatgyártás végül 1988-ban indult, a célul kitűzött „nemzetközi ütőképességre” pedig ne is pazaroljunk több szót.

A ZAZ 1102 Tavria egy kompakt felépítésű, háromajtós, elsőkerék-hajtású kisautó. Motorja elől keresztben elhelyezett, soros elrendezésű, vízhűtéses – csupa-csupa újdonság egy ZAZ-modelltől. Az 1091 köbcentiméteres 51 lóerős felülvezérelt motor is új fejlesztés, fogyasztása és ára pedig a vásárlói igényeknek megfelelően alacsony volt. És bár technikai paraméterei alapján az autó még csak elavultnak sem számított, összeszerelési minősége kritikán aluli volt, megpecsételve sorsát a nyugati piacokon. Kész csoda, hogy egyáltalán túlélte a rendszerváltást, természetesen hazánkba is jutott belőle néhány példány. A háromajtós verzió 1997-ig maradt gyártásban, de az 1998-as Daewoo-házasság jelentős minőségjavulást hozott a Tavriák számára, ezért az akkoriban született lépcsőshátú és pick-up verziók még évekig eladhatók maradtak – persze csak a volt szovjet utódállamokban.

Árak: A Tavria nyugaton gyakorlatilag máig ismeretlen típus, ezért érthetően sem a klasszikus autók legnagyobb németországi értékbecslő szervezete, a classic-analytics, sem a német Oldtimer Markt árkatalógusa nem közöl adatokat az autóról. A legnépszerűbb magyar, illetve német használtautós portálokon való keresés sem vezetett eredményre, így a ZAZ 1102 Tavria jelenlegi piaci árának érzékeltetéséhez egyedül a hazai (azaz jelen esetben ukrán) internetes hirdetésekre támaszkodhattunk. Ukrajnában van is érdemi felhozatal a típusból – ami ezen írás megjelenésekor mintegy 30 db autót jelent -, a kínálati árak pedig állapottól függően 400,- és 1800,- Euró között mozognak.