A béke erősen gazdasági haszna

Akár 3-4 százalékkal is megemelheti a lengyel GDP-t a hétmillió ukrán menekült integrálása az ország gazdasági vérkeringésébe. Annál is inkább, mivel demográfiai korfájuk is sokkal kedvezőbb, mint az elöregedő, és ezért egyre kínzóbb munkaerőhiánnyal küzdő lengyel társadalomé – írta Vakmajom.

Az iskolai végzettségük is jóval magasabb. Az ukránok 50-60 százaléka (!) rendelkezik felsőfokú végzettséggel, miközben a lengyel lakosság körében ez csupán 29 százalék.

A migráció, sok nehézség és megoldandó feladat árán, például fejleszteni kell az oktatást, biztosítani a lakhatást, gazdasági boom-ot okozhat.

„Több ember, több munkaerő, több fogyasztó, bővülő gazdaság.”

A háború utáni újjáépítés – noha ez egyelőre még a jövő ködébe vész, előbb meg kell nyerni a háborút – a vélhetően majd igen nagy volumenben elnyert lengyel megbízásokon keresztül fog megvalósulni,

Ők álltak ki leginkább az ukránok mellett, miért ne ők kapnák a legnagyobb üzletet, ami szintén legalább 3-4 százalékkal növelheti a GDP-t.

A lengyel gazdaság, ha ügyesen manővereznek és a politikai elit megérti, miféle óriási lehetőség áll az ország előtt a menekültek integrációjával meg az újjáépítéssel, óriási erőnyerője lehet ennek a tragikus háborúnak.

“Volna is abban igazság, hogy aki a nehéz időkben a jó oldalra áll, és mélyen a zsebébe nyúl, hogy segítsen, az részesüljön a béke hasznából. Igenis van olyan, amikor a morális kötelezettség és jövőbeli anyagi haszon kéz a kézben jár.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Lengyelország: az ukrán menekültek a felemelkedés kulcsai

A háború után a Lengyelországba menekült ukránok java vélhetően nem fog hazatérni: ez hatalmas gazdasági-demográfiai lehetőség az országnak. Interjú Pawel Kaczmarczykkel.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.