Az ukrán háború a magyar béremelkedés koporsószöge?

Bármiképp is zárul az orosz-ukrán háború, nagyon valószínű, hogy Ukrajna hosszú évekig a megélhetés szempontjából a korábbinál is rosszabb hely lesz. Ha ez beigazolódik, megvan az esély rá, hogy akár százezrek – ingázva vagy bevándorlóként – hazánkban keresnek majd biztos jövedelemforrást.

A kormányunk nyitottságát és befogadókészségét jól jelzi, hogy jelenleg egyedi módon, könnyebb bejutást biztosít az ukrán menekültek számára. Merőben más ez, mint az utóbbi évek bevándorláspolitikája. A háború pedig a magyar átlagpolgárban is olyan empátiát ébreszt az ukránok felé, amely hamarosan lehetővé teheti a könnyebb beintegrálódásukat a hazai vállalkozásokba.

Az elmúlt évek bérdinamikája és rossz magyar demográfiája tökéletesen megágyazott annak, hogy vonzó jövedelmeket tudjunk kínálni azoknak, akik nem kívánnak a háború által megtépázott hazájuktól sokszáz kilométer távolságba költözni.

A friss munkaerő érkezése pedig megállíthatja a bérek jelenlegi szárnyalását, illetve a szolgáltatások inflációját.

Forrás: KSH, Portfolio

Valószínűleg az ukrán munkavállalók elsődleges célja továbbra is Lengyelország lesz, ahol eddig is közel 1,3 millióan dolgoztak. Ehhez mérten elenyészik a második célország, Németország, 300 ezer ukrajnai vendégmunkással. Magyarország hátrébb áll a listán, azonba a gazdasági kapacitásaink annyival kisebbek, hogy

itthon százezer dolgozni vágyó bevándorló már óriási változásokat tud okozni a munkaerőpiacon.

Az ukránok számára pedig az elmúlt évtizedben amúgy is megszokott folyamattá vált a külföldi munka miatti elvándorlás. A Világbank (az ukrán statisztikai hivatalhoz hasonlóan) kettőmillió főre becsüli az ország munkaerőállományának csökkenését tíz év alatt.

Forrás: Világbank

Az egyetlen forgatókönyv, ami megszakíthatja a folyamat eszkalálódását, ha Oroszország visszavonja a megszálló csapatait, majd Kijev olyan jelentős nyugati mentőcsomagot kap, mely óriási fellendülést és jólétet hoz az országnak.

“Amennyiben mégsem csodába illő kimenetele lenne a konfliktusnak, ne lepődjünk meg, ha hamarosan nyaranta a balatoni lángossütőkben már ukrán fiatalemberek izzadnak a parti ebédünk elkészítése közben, Budapesten a robogós ételfutárunk pedig egy vagány, ukrán lány lesz.”

Ukrán háború: Putyin bármikor kijátszhatja a gázkártyát

A szankciók kapcsán nehéz helyzetben van Nyugat-Európa, hiszen nem teheti meg, hogy lemondjon az orosz gázról – nyilatkozta a Klubrádiónak Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő senior portfóliómenedzsere.