Un sogno italiano

Vespa – az olasz álom, egy habkönnyű, jól nézhető olasz film a Netflixen a legendás motorról és annak alkotójáról, a vállalkozó Enrico Piaggióról. Könnyű esti romantikus ropogtatnivalónak is jó, szépen filmezett részletekkel és persze fellángoló szerelmekkel. Emellett egy kis gazdaságtörténetet is belecsempésztek a háború után nagy fellendülést megélt Itáliáról.

A film bemutatja, hogy mennyi buktatón keresztül sikerült a háborúban a szövetségesek által porig rombolt hadiüzemet végül sikeres motorgyárrá formálni, amihez a jó sok megmaradt repülőgépkerék adta az ötletet. Sok ember megélhetése múlt a kapitalista innováción, és ennek ellenére megpróbált keresztbe tenni az állam, a maffia meg a szakszervezet is.

Jó adag nosztalgia is van a filmben persze! Olyan olasz kivitelű, régi dicsőségünk hol késel az éji homályban, és nyilván felbukkan a Római vakáció is, ami aztán igazán híressé tette a járgányt. Kicsit naívan mézesmázos lett a vége, de néha az ilyen sziruposságot is lehet szeretni, a szárnyaló életörömöt, a kis darázsban, a motorban megtestesült, demokratizált mozgási szabadságot. Pláne, ha a csodás, szerelmetes, és régen látott Itáliáról van szó. Sono pazzo di te.

Forrás: Vakmajom a Facebookon