Unatkozom, tehát tőzsdézek

Az amerikaiak is otthonaikban ragadtak. Szociális aktivitásuk akadályokba ütközik, utazni ők sem tudnak, szabadidős tevékenységeik köre is erősen korlátozott – unatkoznak. Pénzük viszont van, költeni pedig mindig is szerettek. Na, de mire költsenek, ha már a home is ki van csinosítva (az office ebből a szempontból ugye nem releváns), a COVID-19 járvány miatt viszont jóval kevesebb a költési lehetőség? Let’s go, tőzsdézzünk! Talán nem is túlzás, amikor úgy vélem, ez is kiolvasható a vezető amerikai gazdaságkutató intézet, a Conference Board friss felméréséből. (A számos egyéb érdekességet tartalmazó kutatás főbb megállapításait a Reuters publikálta néhány nappal ezelőtt.)

A Conference Board negyedéves amerikai fogyasztói dinamika jelentése szerint 2020 negyedik negyedévében a megkérdezett fogyasztóknak már a 20%-a fektetett részvényekbe vagy befektetési alapokba, a második negyedév hasonló, de még csak 15%-os adatával szemben. Azaz, jelentősen többen. És persze, mint általában, most is bőven találni valós okokat is az amerikai tőzsdézési kedv elmúlt hónapokban tapasztalt ugrásszerű felfutása mellett, mégis azt gondolom, hogy nagyon sok spekulánsnál befektetőnél a felmérés alábbi megállapítása volt végül a tőzsdére merészkedés legfőbb indoka: “A részvények, amelyek továbbra is erős megtérülést mutatnak, egyre vonzóbbá váltak ezen fogyasztók számára.” Hát persze, hogy egyre vonzóbbá váltak, hiszen mit is lát az átlagpolgár a tengerentúlon hónapok óta? Ha ma nem vettem részvényt, holnap már csak drágábban tudok, azután pedig még (sokkal) drágábban. Mindig csak felfelé. Tuti biznisz. Mint a mesékben.

De hiszünk még a mesékben? Végül tényleg a vakcinák elterjedése, a széles körű átoltottság lesz az amerikai bika veszte? Nem tudjuk. Vajon mekkora hátszél fog kifogyni a vitorlákból, amikor újból, úgy igazán lehet majd költeni? Kötöttségek nélkül, bármire. Ezt sem tudjuk. De valami egyszer ki fogja durrantani ezt a lufit is. És akkor nagyot fog szólni. Ne legyenek a közelében.