USA vagy Kanada? Kanada!

A hoki, a juharszirup és az elképesztő természeti kincsek után lassan a szuperélhető nagyvárosok is felírhatóak a Sztereotipikus Kanadai Tájjellegzetességek Toplistájára. Észak-amerikai metropolisz-összevetésben biztosan Justin Trudeauék vezetnek.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) minden évben elkészíti a Globális Városi Élhetőségi Index (Global Liveability Index) alapján készülő jelentését, amelynek keretében idén összesen 30 szempontot, köztük a helyi infrastruktúra, a környezet, a közbiztonság, az oktatás, a kultúra és az egészségügyi háló állapotát, fejlettségét figyelembe véve rangsorolták a világ 172 különböző nagyvárosát.

Mind a vizsgált 25 észak-amerikai metropolisz (egyesült államokbeli és kanadai települések, Honoluluval kiegészülve, Mexikó városait kihagyva) 80 pont felett végzett a 100-ból, 88 pontos átlaggal.

Így a kutatás szerint 2022-ben Észak-Amerika a Föld második legélhetőbb térsége, Nyugat-Európa után.

Az észak-amerikai kontinensen kanadai városok (Calgary, Vancouver, Toronto és Montréal) viszik a prímet, az Egyesült Államokból csak Atlanta (dél, Georgia állam, a Walking Dead-sorozat sztorijának kiindulópontja) fért be ötödik helyen az élmezőnybe. Kanada nagyvárosaiban kimondottan erős (mind 100 maximumpontos) az egészségügyi helyzet és az oktatás színvonala.

Észak-Amerika legnagyobb feltörekvője Los Angeles. Az angyalok városa idén a kilencedik helyre erősödött a tavalyi tizenötödikről, és ezzel együtt nagyot fejlődött a környezet és a kultúra indikátorokban. New York – a durva albérletár-bummról tegnap írt Vakmajom – a 21. helyen végzett, ami kétpozíciós visszaesés a Covid-járvány előtti rangsorához képet. Ebben nagy szerepe volt a rohamosan öregedő helyi infrastruktúrának és a gyenge közbiztonságnak.

Legyen jó hír nekünk, hogy a világ legélhetőbb városa alig 3 órás autóútra van a riportban középmezőnyös Budapesttől! Ez a 100-ból 99,1 pontos Bécs, amit Koppenhága (98 pont), illetve Zürich (96,3 pont) követ a globális rangsor dobogóján.

Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe Biden még az elődjénél is rosszabbul áll a felmérésekben, sőt a második világháború óta tartó időszak elnöki átlagával szemben is.