Bankárképzéssel a tudatos vagyoni döntésekért – a HOLD-on járt az utódlásmenedzsment szakma grémiuma 

Idén nyáron a nagyközönség számára is láthatóvá válik az a több mint egyéves szakmai háttérmunka, ami a hazánkban igazán kihívást jelentő utódlásmenedzselésben érintett pénzügyi, befektetési és jogi szervezetek széles együttműködésében – pro bono! – ment végbe. A HOLD Alapkezelő székházában tartott közgyűlést szerdán a Grémium az Utódlásért Egyesület

A magyar nemzetgazdaságnak az egész posztszovjet régióra jellemző kihívása, hogy a hazai tulajdonban összpontosuló jelentős vagyonok és vállalkozások nagy számban a rendszerváltás utáni időszakban alapultak, az „első generáció” tagjai ma 50-70 évesek – ez az életkor, amikor már érdemes elgondolkozni azon, hogyan és mikor fogják átadni megszerzett tudásokat, a felépített társaságok vezetését és a felhalmozott vagyont az utódoknak. 

Ahogy erről Soós Péterrel, a HOLD Alapkezelő senior privátbankárával év elején is beszélgettünk, sajnos jellemző, hogy a váltásra való felkészülés félrecsúszik, az első generációs alapító nem gondolja át, hogy valójában mit szeretne akkor, amikor már ő nem lesz. „Ráér az még!” – hallható sokszor, egészen addig, amíg már nem ér rá… Egészen más 50-60 évesen, tíz- vagy százmilliókkal kísérletezve megtanulni, hogyan kell a vagyont kezelni, mintha ennek lenne egy családon belüli folyamata, előkészítése, gyakorlatilag az utód születésétől kezdődően. 

Grémium az utódlásért

E kihívásra válaszol a Grémium az Utódlásért Egyesület (GaUE), amelyet 2021-ben olyan pénzügyi, befektetési és jogi tapasztalatú, vezetői pozícióban lévő magánszemélyek alapítottak meg, akiknek szívügye, hogy az utódlásmenedzselési szakmát tovább fejlesszék és még inkább képessé tegyék az ügyfelek professzionális, proaktív kiszolgálására. 

Missziójuk, hogy a teljes kapcsolódó szakma (banki/befektetési, jogi, adó, strukturálás, tranzakciós és egyéb kapcsolódó tanácsadás stb.) együttműködése javuljon a szintlépés érdekében, illetve hogy az utódlásmenedzselés láthatósága erősödjön össztársadalmi, de legfőképpen szakmai körökben.  

A legjobb gyakorlatokat kívánják meghonosítani oktatási és működési standard-ek kialakításával, részben közvetlen oktatással, részben oktatási intézmények bevonásával. Jelentős céljuk még a szakma közös fellépésének elősegítése kapcsolódó jogszabályok előkészítésének, kialakításának, módosításának vonatkozásában.  

A GaUE tavaly novemberi számításai szerint a magyar lakosság teljes, örökíthető vagyontömege 186 ezer milliárd forint, azaz átlagosan háztartásonként 46,5 millió forint volt, amely erősen összpontosul: a teljes vagyontömeg közel felét mintegy 400 ezer háztartás, a magyarok legvagyonosabb 10 százaléka birtokolja. 

A céges vagyonban a legmagasabb, 82 százalék körüli a felső 10 százalék vagyoni súlya. Az ingatlantulajdon is nagyon magas, az öröklés tekintetében ezek az eszközök is fontos szerepet játszanak.  

Jelenleg 131 ezer olyan vállalkozás van Magyarországon, ahol a cégtulajdonos 60 év feletti, ami azt mutatja, hogy a generációváltás hazánkban még nem történt meg. Ez nemzetgazdasági tekintetben is kockázatot jelent, hiszen a helyzet hosszú távon nem fenntartható, a változtatásokat pedig gyorsan kell lefolytatni. 

Széles szakmai együttműködés 

„A magyar piacon részt vevő, releváns, utódlással foglalkozó szervezeteknek már jelentős keresztmetszete – 15 szervezete – képviselteti magát a Grémium az Utódlásért Egyesületben. Különösen büszke vagyok rá, hogy minden kezdeményezésünk az ügyfelekkel leginkább kapcsolatban álló bankárok véleményén és tapasztalatain alapszik, vagy általuk kerül megerősítésre.

A 2021-es alapításunk óta folytatott komoly szakmai háttérmunkánknak fontos és gyakorlatias eredménye lesz az idén nyáron megjelenő Bankári Kézikönyv, amely a privát- és vállalati bankárok napi munkájában felmerülő utódlási és az utódlásra való felkészülés konkrét helyzeteiben való eligazodást segíti. A következő időszak tervei között szerepel még a területet érintő kodifikációs, érdekképviselet-erősítő tevékenység is”  

– hangzott el Kállay Andrástól, a GaUE elnökétől, aki méltatta, hogy annak ellenére, hogy a privátbankárok a hétköznapokban ugyanazokért az ügyfelekért „harcolnak”, az egyesületen belül félreteszik a konkurenciaküzdelmet és együttműködnek a közös, nemzetgazdasági jelentőségű célok elérése érdekében. 

Kállay András, a Grémium az Utódlásért Egyesület elnöke

Bankári Kézikönyv készül

Soós Péter egyesületi főtitkár, a HOLD Alapkezelő senior privátbankára arról beszélt, hogy mennyire izgalmas kihívás egy szigorúan értelmezett versenytársakból, a hétköznapokban konkuráló privátbankárokból álló munkacsoport létrejötte és együttműködése a jogi szakmában is nagyágyúknak számító (nem utolsó sorban a hétköznapokban szintén egymással versengő) ügyvédi irodákkal, akik szép számban képviseltetik magukat az egyesület jogi munkacsoportjában.

Továbbá kifejtette, a HOLD Alapkezelő örömmel adott otthon a szerdai közgyűlésnek: 

„Büszkék vagyunk rá, hogy aktívan részt veszünk a szakmánk fejlődésének, az utódlástervezés evolúciójának formálásában.” 

Soós Péter, a GaUE főtitkára, a HOLD senior privátbankára

„Végtelenül izgalmas és merőben új kezdeményezés az, hogy bankárok és jogászok – pro bono – összefogtak, és közösen összeállítottak egy 50 oldalas szakmai anyagot, ami hasznos ismeretekkel szolgál a privátbanki ügyfelek örökösdési, házastársi vagyonjogi, utódlástervezési dilemmáira adható válaszairól, miközben emészthető módon értelmezi is a kapcsolódó jogszabályokat. Teszi mindezt olvasható, kellő szakmai kíváncsiságot feltételezve kifejezetten szórakoztató módon. 

Függetlenül attól, hogy még valaki sohasem hallott a témáról, vagy éppen évek óta ebben dolgozik, biztos vagyok abban, hogy mindenki találni fog benne újdonságot és hasznos információkat. A kézikönyv fontos alapja lehet a jövő privátbankár-oktatásának utódlási kérdésekben, és legalább ennyire izgalmas távlatokat nyithat meg a téma körüli compliance jellegű kérdések egyértelműsítésében, az iparági standardok megalapozásában is.”

Ez fájhatna csak igazán az inflációkövető állampapír befektetőinek

Soós Péter: Egy dologgal gyakran nem számolnak azok, akik Prémium Magyar Állampapírba fektetik a pénzüket (sőt, akár hitelt vesznek fel e célra): az inflációkövető állampapír nem tökéletes likvid!