Vágott az MNB: él az árfolyamtargeting rendszere

Az MNB ma kamatot vágott, ami némiképp meglepő, de azért nem nagyon. Tudtuk, hogy a 4 külső tagból 3 a kamatcsökkentés pártján áll, azt is sejtettük, hogy a 3 belső tag (elnök+2 alelnök) a szinten tartásén, így a mérleg nyelve minden valószínűség szerint Bártfai-Mager Andrea volt, aki láthatóan a kamatcsökkentők pártjára állt.

https://www.mnb.hu/Monetaris_politika/donteshozatal/mnbhu_monet_kozlem/mtkozl_20120828_kozlemeny

Lehet csűrni-csavarni persze az indokokat, de a legfontosabb, hogy Magyarországon – éppúgy, mint az elmúlt években mindig – alapvetően árfolyamcél van, még ha nincs is kimondva, sőt ezt minden érintett tagadja. Amennyiben az EURHUF árfolyam 280-285 alatt vagy annak környékén marad stabilan a következő hetekben-hónapokban, akkor a kamatcsökkentések folytatódására számíthatunk, ha viszont a forint begyengülne, akkor a csökkentés megáll, 305-310 felett pedig kamatemelés lehetséges (úgy vélem, hogy 2013-tól ezek az értékek némiképp feljebb fognak tolódni)

A 4 külső és 3 belső tag közötti szakadék jól érzékelhető volt a sajtótájékoztatón, ahol a jegybankelnök igencsak kelletlenül védte az általa valószínűleg meg nem szavazott kamatcsökkentést. Ez a szakadás 2013 tavaszáig fennmarad, majd a jegybanki vezetőváltás után valószínűleg egy még galamblelkűbb, magasabb inflációt, gyengébb árfolyamot toleráló, alacsonyabb kamatok felé mozduló monetáris tanácsot láthatunk majd. Ebből az is következik, hogy az infláció felett fix hozamot fizető Prémium Magyar Államkötvény továbbra is a magánbefektetők legjobb barátjának tűnik.

A külső tagok nyilván azt látják, hogy semmiféle belső inflációs nyomás nincs (ez a szolgáltatásinflációból jól látható), az infláció importált, ami ellen nem tudunk védekezni kamatemelésekkel és nem is biztos, hogy van értelme, így a legfontosabb, hogy a forint gyengesége (devizahiteleken keresztül) ne fenyegesse a stabilitást, illetve az állampapírpiac rendben” legyen. Amíg ez a két feltétel teljesül, addig van tere a kamatok csökkenésének, a külsős tagok valószínűleg igazándiból csak e kettőre fognak figyelni, függetlenül attól, hogy mi szerepel a stáb által elkészített vaskos inflációs jelentésben…

Forrás: zsiday.hu