Vajon mikor lesz jó Budában lakásom?

Van a Budai Várban durván 1000 db olyan lakás, amelyek műemléki voltuk miatt 1993-ban kimaradtak a privatizációból, amely során az akkori forgalmi érték durván 10-15%-án lehetett megvenni az állami/önkormányzati lakásokat. Nos, most a kerületi önkormányzat az eddig 384 Ft/nm/hó szintről a legmagasabb kategóriában 990 Ft/nm/hó-ra emeli a bérleti díjakat, arra hivatkozva, hogy a beszedett díjak a lakásállomány fenntartását sem fedezik. Évi 5-600 millió mínuszt termelnek a kerületnek, végső soron az adófizetőknek – az ott lakók tiltakozását kiváltva. Jogos-e ez a tiltakozás?

Alapvetően nem jogos, de a kérdés és a történet elég bonyolult. Mivel az ilyen lakásokban lakók nem vehették meg olcsón az ingatlanokat, kompenzációul nyomott bérleti díjú örökbérleti jogot kaptak, amit örökölni és kvázi adni-venni is lehetett, hiszen egy olyan lakásnak, amit a piaci bérleti díj töredékén, 10-20%-án lehet bérelni, van forgalmi értéke. Ezt az örökbérleti jogot élvezhették immár majd 30 éven keresztül. Ha azt vesszük, hogy évente így akár a lakás értékének 3-4%-ához is hozzájutottak azáltal, hogy ennyit nem kellett kifizetni bérleti díjként ahhoz képest, mintha piacról béreltek volna, akkor tehát minden bizonnyal megkapták ennyi idő alatt a lakás teljes értékét vagy többet is. Azaz a privatizációból való kimaradásért a kompenzáció megtörtént, a számukra tett ígéret korrektül be lett tartva.

És ha megnézzük, a mostani emeléssel 1000 Ft-ra megy csak fel a bérleti díj, miközben a piacon az 1. kerületben valahol átlagban  3500 Ft körül van ez jelenleg, de a Várban akadnak 6000 Ft/nm/hó bérleti díjak is simán. Tehát egy elképzelt 100 nm-es lakás esetében 1,2 milliót fognak fizetni évente a piacon fizetendő 4,2-7,2 millió helyett. Magyarul továbbra is kapnak az adófizetőktől, végső soron, évi 3-6 millió forintot. Ergo a privatizációból való kimaradásért a kompenzáció  folyósítása továbbra is gálánsan folytatódik még azután is, hogy az már megvalósult. És még mindig marad piaci értéke is ezeknek a lakásoknak, noha nyilván kevesebb.

Akik pedig cserével később szálltak be ezekbe a lakásokba, 10-20-30 stb. milliókat invesztálva az olcsó bérleti jogba/felújításba, nem tartoznak az eredetileg morálisan indokoltan kompenzálandó körbe. Ők spekuláltak és kockáztattak, mert sehol nem volt leírva, hogy a bérleti díjak örökre kőbe vannak vésve. Azok változhatnak, a kerület döntési joga. Most is ugye csak annyi történik, hogy a piaci szint 10%-ról felmegy a bérlet a piaci maximum 30%-ára, ez még mindig vaskos nyerő. Ha pedig spekulálunk, néha nagyot kaszálunk, néha meg veszítünk. Azt viszont senki nem várhatja el, hogy az ő nyereségeit az adófizetők finanszírozzák, mint ahogy eddig ezeknek a lakásoknak az esetében történt, hiszen annyira se volt elég a befolyó díjtömeg, hogy abból a házakat karbantartsák. Ráadásul az így elvont forrásból akár valóban rászorultak lakhatását is lehetne támogatni.

Szóval a lakbéremelés a kerület részéről jogszerűnek látszik és etikailag sem kifogásolható.

Példák aktuálisan, piaci alapon bérelhető kéglikre a Várban és környékén (forrás ingatlan.com, persze kínálati árak):

  • Úri utca 86 nm 570 000/hó (6623 Ft/nm/hó)
  • Lánchíd utca 97 nm 850 000/hó (8763 Ft/nm/hó)
  • Logodi utca 100 nm 700 000/hó (7000 Ft/nm/hó)
  • “Vár” 92 nm 642 000/hó (6978 Ft/nm/hó)

Forrás: Vakmajom a Facebookon