Taxipiaci szilánkok

Taxipiaci szilánkok: az Uber akcióban 10 dollárért visz el bárhonnan bárhova Manhattanben a 97-dik utcától lefelé. Baráti árnak tűnik, erre jött a konkurens Lyft és rátromfolt 5 dolláros (!) ajánlattal ugyanerre, ami már tényleg bagó – éljen és virágozzék a szabad verseny, a fogyasztó legnagyobb barátja. Ez annak kapcsán is jutott eszembe, hogy minap mesélte valaki, hogy az ismerős Ubersofőrje 2000 Ft-ért hozta ki Budáról Szentendrére. Ez hatósági áras taxival legalább 6000-7000 Ft lett volna, de Uberrel is minimum 3-4000. Egyszerűen megbeszélte a sofőrrel, hogy hagyják ki az egészből az Ubert. Nem csupán a hatósági áras, ergo a versenyt tiltó és így a fogyasztót kirabló taxisvilágnak vannak megszámlálva a napjai, de az Uber sincs könnyű helyzetben ott, ahol igazán felerősödik a verseny.

lyft

Hatósági embör azt állítja, hogy sokszoros költséggel, ergo brutális veszteséggel megéri kitermelni valami csodanagy gázmezőt annak ellenére, hogy piaci alapon nyilván senkinek nem éri meg, hiszen akkor már folyna a kitermelés. Ez kb. olyan, mintha azt állítanám, hogy megéri saját kutat fúrni a kertben melegvízért akkor is, ha olyan mélyen van a víz, hogy ezzel 10-szer annyiba kerül a ház fűtése, mint egyébként (ja, és közpénzből persze), de legalább önellátó vagyok. Nyilván értelmetlen felvetés, termeljen energiát a magánvállalat, az „önellátás” mint érték teljesen értelmezhetetlen egy kooperáción alapuló globális világpiacon, ahol az égvilágon minden beszerezhető, ráadásul most éppen fillérekért, bemegyek a teszkóba, oszt jónapot – helló, fel tetszett cserélni a számokat, 2015-ben vagyunk és nem 1205-ben. Reméljük, semmi nem lesz a hagymázas pénztemető rémálomból, viszont riasztó, hogy egyáltalán miféle irracionális felvetések bugyognak elő – egy ország legfőbb értéke sosem a nyersanyagokban van, hanem a kiművelt emberfőkben, arra viszont szemmel láthatóan nem ártana többet költeni. Mondjuk tessék megnézni Venezuelát, a világ legnagyobb ismert olajtartalékával mire ment teljes államosító elhülyülés mellett, sokkal jobban állnának, ha nem lenne egy csepp olajuk sem.

P.S.: Egyébként ezek a szinte városi legendaként felbukkanó honi mítoszok a titkos nagy kincsről, amit nem akar elismerni a világ, lásd anno mecseki uránmítosz, hogy az amcsik az egész országot beborítanák érte autópályával, „csak a ruszkik nem engedik”, pszichológusért kiáltanak.