Nincs hitelkereslet

Piac: felpattanási kísérletek vannak, amelyeket rendre leütnek az eladók. Tulajdonképpen lent konszolidálódnak az indexek nagy visszarugózás helyett.

Tán az erősebb katonai beavatkozás felé haladnak a dolgok Szíriában, a héten a franciák és britek is tettek nyilatkozatokat erről. Mondjuk ember legyen a talpán, aki átlátja a szomorú szír helyzetet.

Egy bankvezérnek volt egy érdekes megjegyzése a napokban:

„Csak az OTP ezer milliárd forint hitelt szeretne kihelyezni – mondta a bankvezér. Röviden: a bankok üldözik az ügyfeleket.”

Egy alapvető problémára világít rá: hiába van likviditásbőség, nincs hitelkereslet, a magánvállalatok nem ruháznak be, a tőke inkább kifelé megy innen, mert nem bíznak a szabályozásban. Ez a legfőbb probléma a romló demográfia és az elvándorlás mellett, ezért nem tud tartósan igazán nagy, akár 5% fölötti növekedés lenni, ami egy EU szinten relatíve szegény tagállam felzárkózásához szükséges volna, évi 3%-nyi EU támogatás mellett nem is volna sok. Piacbarát, maximálisan kiszámítható, szektorsemleges (=nem különadóztató, ami csírájában a tervgazdaságot hordozza) szabályozás nélkül nem megy: odavezethetsz egy lovat a vízhez, de nem kényszerítheted arra, hogy igyon.