Egy falat kenyér

Eurostat demográfia: na ezért kell a (kontrollált) bevándorlás az EU-nak, mint egy falat kenyér, még a legszaporább tagállamokban sem elég a reprodukcióhoz a születésszám. Durván kalkulálva néhány tízmillió, 5-10% bevándorlóra biztos szükség lesz a következő évtizedekben, hogy az 500 milliós összlakosság enyhén növekedni tudjon, a növekedésre azért van szükség, mert egyre több idős lesz, tehát ugyanakkora lakosságszám mellett kevesebb lesz az aktív korú.

fertility

Az időskori aktivitás persze egyúttal ki fog tolódni, bőven lesznek az EU-tagállamokban 70-es, sőt akár 80-as éveikben is igen aktívak, persze főleg ott, ahol magas az időskorban (65 év fölött) várható élettartam. Itt azért látszik a déli paradoxon, nem feltételenül a leggazdagabb tagállamokban lehet tovább élni, a jó kaja és a napsütés azért sokat hozzátesz az életkilátásokhoz. (Magyar adat brutálisan rossz.)

lifeexp

Meg persze a mozgás. Ezt a minap Párizsban lőttem, elegáns, jó 50-es hölgyek az utcán, kezükben gördeszka meg roller. Mikor lehet ilyet látni Pesten? (Nem pénzkérdés, hanem mentalitásbeli.)

aktiv

Van egy kis cikk a CNBC-n arról, hogy néhány sztárközgazdász miért támogat szélsőbaloldali/kommunista gazdaságpolitikát, mint amilyen a Szirizáé vagy a Podemosé. A magyarázat profán, lehet, hogy van mögötte személyes meggyőződés, de, tisztelet a kivételnek, meg is vannak véve, lásd:

U.S. economist James Galbraith—who from February to July was an advisor to ex-Greek Finance Minister Varoufakis and a consultant to former Prime Minister Tsipras.”

avagy:

Piketty will work with the left-wing party on developing policies to combat inequality and on measures to democratize the euro zone,” Podemos said in a statement on Monday.”

AAPL eurobondot bocsát ki: az euró egyre inkább finanszírozó eszköz lesz, ezért majd a jövőben jellemző lehet, hogy risk off módban erősödni fog, ami ugye fáj az euróból pozíciókat felvetteknek.

Egy kis portugál város külön kéri a kormánytól a menekülteket, mert munkaerőhiánnyal küzdenek.