Infláció és jegybankok

Érdekes hosszú távú inflációs chartra bukkantam: van itt egy trend, hogy az idő előrehaladtával, különösen a jegybank felállítása óta egyre kisebbek az inflációs kilengések, különösen a hosszú recessziókban korábban pusztító 10-20%-os (!) deflációk tűntek el a jegybank sikeres reflációs, ciklikus kilengéseket tompító politikájának köszönhetően. A XIX. században sokkal nagyobb mániák és összeomlások voltak, lásd pl. az 50-as 60-as évek vasút boomja mekkora inflációba torkollt és a 73-as pánik után milyen iszonyú hosszan volt defláció. Lehet ostorozni a jegybankokat sok minden miatt, de nélkülük nem ilyen enyhécske recessziók volnának, hanem globálisan is olyanok, mint amilyen a görögöknél volt éveken keresztül, 30%+ munkanélküliséggel meg 30-40%-os fizetéscsökkenésekkel, árzuhanásokkal. (Persze az utóbbi évtizedek kisebb árkilengésében benne lehet a fokozott globalizáció is.)

Forrás: wsj.com

Forrás: wsj.com


Egy Észak-Karolinai aprócska településen a képviselők leszavazták egy napelem-park felállítását, mert az „leszívja az energiát a napból”, illetve az egyik nyugdíjas helyi tanár szerint „elveszi a fényt a növényektől”, amiért azok nem tudnak fotoszintetizálni. A Microsoft Magyarország lobbizni kezdett, hogy a kódolás legyen a nemzeti alaptanterv része. Hogy függ össze ez a két téma? Szorosan: megfelelő színvonalú oktatás nélkül az történhet egyes településekkel, de egyes országokkal is, mint ami Woodlanddel, buta emberek kezébe kerül a dolgok irányítása, hiszen a választókra sem a racionális gondolkodás jellemző. Mellesleg Woodland elnéptelenedőben van, mert a vállalkozókedvű fiatalok elvándorolnak, mondjuk ilyen szellemi kapacitású elöljárók mellett 100%-osan érthető, az is hülye, aki ott marad.

Ebből az egyszerű európai statisztikából, ami azt mutatja, hogy az egyes tagállamok a GDP hány százalékát szedik be adóban, olyan korreláció rajzolódik ki, hogy a gazdagabb és nagyobb jóléti államot eltartók inkább többet, a szegényebbek inkább kevesebbet. Persze kivételek vannak, lásd ultragazdag Svájc iszonyú törpe állammal és épp ez a gazdagság egyik záloga, ki a svájci elnök, mondja meg, aki tudja, illetve Mo., ami a fejlettségéhez és a régió átlagához képest irdatlan nagy államot tart el, évente a GDP 5%-ával, kb. 1500 milliárd Ft-tal több terhet rak a gazdaságra, mint a régiós versenytársak, innen is érthető a kisebb növekedése az elmúlt évtizedben, és ezért van szlovák rendszám Mo.-n és nem fordítva, ilyen nagy terhet cipelve nem lehet versenyezni a szomszéd gazdaságokkal. Elég csak gondolni a cégekre rakott évi 900 milliárd (!) Ft-os különadóteherre, ez az összeg is hiányik a gazdaságból és az állam elveri a magántulajdonosok pénzét mindenféle haszontalanságra – nem csoda, hogy csökkennek a magánberuházások.

taxxx

Forrás: Eurostat

Hírességek mini szobrocskái egy barcelonai karácsonyi vásárból: szépen egymás mellé pakolták a latrokat. :-) Alapbeállítás, hogy minden híresség budin ülve van megörökítve.

Még egy elcsent életkép Barcelonából, a Boqueria piacról: szombaton nyolc körül reggeliző katalán nyugdíjasok a legendás Pinotxo bárban, egy kis csicseriborsó meg sült halak borral leöblítve. Ezt lehet boldog időskornak nevezni a „halódó” Nyugaton. :-) Ha valaki erre jár, kérjen xuixót, bele lehet halni, olyan finom…


Francia neonácik letörlése a térképről: egyetlen tartományt sem nyertek. Van egészséges önvédelmi reflexe a francia demokráciának. Az egy hét múlva esedékes spanyol választáson meg nem hogy nyoma nem lesz ilyen szélsőségnek, hanem egyenesen liberális felfutás várható a Ciudadanosnak köszönhetően.