Schengen

Hopp, nem is kellet sokat várni Schengen – reméljük, időleges – szétesésére, hiszen a németek lezárták a határukat délre, ezzel mini vasfüggöny hullott Európa közepére, és könnyen hullhatnak még újabbak is, pl. Ausztria is zárhat. A közös európai határőrizet és menekültallokációs politika hiánya, áttétekkel a szolidaritás hiánya a belső szabad mozgást kockáztatja, tehát gazdasági károkkal is jár, ahogy minden korlát nehezíti az ingázók mozgását, lassítja az áruforgalmat. Első blikkre csupán a légitársaságok lehetnek haszonélvezői.

Piacok: viszonylagos nyugalom, szűkebb napok péntekre. Az augusztus végi beesések után inkább mélyen van a konszolidáció.

Németek és a menekültek: hivatalos kommunikáció szerint akár 800 ezer főt is befogadnának idén, majd pedig a további években évente 500 ezret – a 312 milliárd eurós német költségvetésből egyébként 6 milliárdot fordítanának jövőre integrációra. Ez 10 év alatt 5-6 millió főt jelentene, ami kb. összhangban van a romló demográfiából fakadó hosszú távú migrációs, +munkaerő igényével a német gazdaságnak, lásd demográfiai projekció alant. Viszont azt is jelenti, hogy egy nem is távoli ponton le lesz zárva a német (vagy schengeni, ahogy tetszik) határ a menekültek előtt, mert nem egyszerre akarnak integrálni 5-6 millió embert, ami lehetetlen, hanem elhúzva, 5-10 év alatt, ami a német hatékonyságot ismerve lehetséges. Tehát lesz, aki be lesz engedve, és lesz, aki nem – ceteris paribus ez azt is jelenti, hogy ki kell alakulnia majd valami rendes európai határőrizetnek, ha fenn akarják tartani a belső szabad mozgást az EU-ban, mert ennek az akaratnak az érvényesítéséhez egy ponton keményen le kell zárni az összes EU külső határt, pláne, hogy azért közben Kelet-Európából is szívják magukhoz a munkaerőt: ha nem lesz közös határőrizet, széthullik a schengeni övezet, ami de facto a napokban is látható, amikor nincs szabad mozgás pl. Ausztria felé. Summa summarum a demográfiai projekció elavult, valószínűleg egyáltalán nem fog csökkeni a német lakosságszám, ezzel összefüggésben a hosszú távú saccolt német GDP növekedési potenciált, illetve az EU-n belül kalkulált politikai súlyt is inkább felfelé kell korrigálni. (Rövid távon ennek semmi jelentősége.)

budesamt

cikk arról, hogy Franciaország miért nem tud olyan gazdasági és politikai vezető szerepet vállalni az EU-ban, mint a németek: megoldatlan belső gazdasági problémákkal küzd, számos területen liberalizálnia kellene a szabályozást, le kéne vágni a szociális rendszerből, csökkenteni kéne az emiatt magas adókat, és ki kéne vonulnia az államnak a gazdaságból. Noha mindenki tudja, mi a megoldás, egyelőre nincs olyan politikai szándék, ami meglépné a szükséges változtatásokat. Az egész megoldatlan problémakör gyökere pszichológiai:

“The French suffer from what I call the “great repression”. They cannot ignore the reforms that need to be done, but they do not want to admit that they have to make them if they want their country to remain flourishing. The French have unconsciously chosen decline. That is why, as Freudian theory would have it, they are depressed.”

“France’s mass unemployment problem is technically easy to tackle, with rapidly visible positive results. Introduce a new flexible labour contract, decrease the minimum wage, taper unemployment benefits sensibly, concentrate life-learning efforts on the unemployed, and the job will be done! These reforms are technically doable, but the French reject all of them. It is fashionable to describe the French political class as incapable and lacking bravery. And maybe they are. But first of all they reflect what the French people think. French politicians try to get along with the contradictions of the people they represent.”

A rettentő hatékony Aldi és Lidl betámadja az amcsi kiskereskedelmi piacot, retteghetnek az amcsi láncok, mert pl. az Aldi árai átlagban bő 20%-kal (!) alacsonyabbak, mint a Walmarté. A fogyasztó számára semmi nem jobb a szabad versenynél, üssék csak egymást a szereplők. A német láncok amúgy itthon is megállíthatatlanul törnek felfelé, gyorsan be lehet vásárolni náluk, tűrhető minőségben és olcsón. Itthon is jóval nagyobb piaci részük lehet a mostaninál, még úgyis, hogy durván piacellenes szabályozásokkal (boltzár, különadók, boltnyitási tilalom) korlátozzák őket – ezek a korlátozások a fogyasztók kifosztását jelentik.

Árbevétel (nettó, milliárd forint)

LÁNC 2010 2014
Auchan 227 277
Tesco 584 601
Aldi 44 91
Lidl 176 262
Penny 132 168
CBA 555 505
Coop 510 560
Reál 360 379
Forrás: Vámos György előadása, Trade magazin (Napi.hu)

Brutál magyar adat az Eurostatról: 65 év alatti, korai, krónikus betegség miatti halálozások száma 100 ezer lakosra az EU-ban.

acr