Legjobb európai egyetemek

Az egyetemi oktatás erőssége egy ország gazdasági erejét is mutatja egyúttal, hiszen egyre nagyobb, szinte kielégíthetetlen globális kereslet van magasan képzett emberfőkre (illetve túlkínálat alacsonyan képzettekből) és ahol ilyenből minőségi a kibocsátás, ott nyilván fokozottabb tudásipar megtelepülés várható és áttételekkel nagyobb prosperitás.

Nem lehet eléggé túlbecsülni az oktatás jelentőségét a tudásalapú gazdaságként leírható 21. században, kvázi nincs az a jó minőségű oktatásra való költés, ami sokszorosan, egyénnek és köznek is irgalmatlan hozammal ne térülne meg. Nos, egy friss európai egyetemi ranglista rálátást ad arra, hogy egyes országok hogy állnak ebben:

Tarolnak a britek és németek, de lakosságszámukhoz képest a skandinávok, a svájciak és a Benelux-álllamok is kiválóan szerepelnek, egészen kiemelkedőek a hollandok. Különösen Francia- és Olaszország nagyon gyengén muzsikál (Mordor is kuka, nem véletlen a tömeges szellemi tőke elvándorlás), és általában a déli és a keleti tagállamok híján vannak rangos egyetemeknek, azok a diákok, akik ezekből az országokból nyugatra és északra mennek tanulni, racionális döntést hoznak: ha a jó oktatás nem jön el hozzájuk, nekik kell odamenni érte, és akkor zömmel valószínűleg tartósan ezekben az országokban is fognak maradni: ezáltal a centrum tovább fog erősödni.

Brit lista, tehát felmerülhet, hogy kicsit hazafelé lejt a pálya, a metodológia laikusként korrektnek tűnik, nagy vonalakban biztos valamiféle reális képet ad.

P.S.: Az is tanulságos, hogy az egyes országok egyetemeinek milyen a legjobb helyezése a listán.

Egyetem Helyezés
brit 1.
svájci 4.
svéd 9.
német 10.
belga 12.
holland 14.
francia 17.
finn 28.
dán 33.
olasz 50.
osztrák 67.
spanyol 70.
ír 78.
orosz 79.
luxemburgi 99.