Venezuela: Apokalipszis most

Ez a végső stádiuma a venezuelai állam összeomlásának: nincs hús, nincs liszt, nincs vécépapír, nincs gyógyszer, nincs áram, 700% infláció, utcai fosztogatások és nyílt erőszak, gyilkosságok, az emberek élelmiszer híján kutyákra, macskákra, madarakra és bármire vadásznak, amit meg lehet enni. Caracasban 2015-ben 119 gyilkosság jutott 100 ezer emberre, az igen magas USA ráta 5/100 ezer; háborús övezeteken kívül sehol a világon nincs ennyi erőszakos halál a világon. Miközben Maduro elnök, a drogkereskedő buszsofőr, kvázi diktatúrát jelentett be a szükségállapot kihirdetése után, és az ország valaha volt legnagyobb hadgyakorlatát rendelte el külső fenyegetésről, gonosz háttérhatalmakról delirálva az idegenellenesség felkorbácsolása céljából, pénteken a Coca-Cola is leállította a cukros italok termelését, mert már nincs cukor se.

Igazi Mad Max állapotok, ez az út vége. Ezt a külső segítség nélkül valószínűleg már kezelhetetlen káoszt nem valami természeti katasztrófa vagy háború okozta, hanem maguk a venezuelaiak azzal, hogy négyszer is megszavazták a mindent államosító, a piacgazdaságot eltörlő, hatósági-árasító, nettó bűnözőkből álló Chavez-rezsimet, ami a centralizálással és persze az államosításból egyenesen következő irdatlan korrupcióval teljesen tönkretette az országot – ami a világ legnagyobb ismert olajtartalékával rendelkezik. Azt gondolta volna az ember, hogy a lakosság előbb észreveszi, hogy hova vezet egy ilyen rendszer, ahová mindig a történelem során, ahol csak kipróbálták az államosító őrületet és a szabad piac eltörlését, de ezek szerint nem, a teljes, totális összeomlás, polgárháborús állapotok kellenek hozzá, sajnos, hogy megértsék, rengeteg emberi katasztrófával.

 

P.S.: Utánaszámoltak és valószínűleg Hugo Chavez lánya a leggazdagabb venezuelai 4,2 milliárd dolláros vagyonnal. Nem csupán a kommunizmus lett itt újra kipróbálva, de az is, hogy milyen, amikor bűnözők kerítik hatalmukba az államot és demagógiával meg populizmussal újraszavaztatva magukat el tudják leplezni a valódi szándékukat: az állam módszeres kifosztását. Ezért kellett a centralizáció, hogy minél több erőforrást tudjanak megkaparintani, és ezért védelem a minél nagyobb és szélesebb piacgazdaság/magánszektor és a minél kisebb állam az ilyen rezsimek kialakulása ellen.