Ott jó élni, ahol drágaság van

Remek globális ár- és bérösszehasonlító statisztika a UBS-től, tele érdekességekkel. Többek között csináltak egy olyan Big Mac-indexet, ami nem pusztán az árakat hasonlítja össze, mert az önmagában nem releváns, hanem megnézte, hogy hány órát kell dolgozni egy ilyen hamburgerért az adott városban. Iphone-ra is megnézte, de ugye abban kevésbé van benne a helyi munkaerő, a helyi alapanyagok költsége, mint a hamburgerében. Nos, elvileg ugye annak kéne kijönni, hogy nem nagyon különbözik ez a világban, hiszen egy fejletlenebb országban elég mondjuk 300 dollárt fizetni a munkaerőnek a Mekiben, de a fejlettben ennek többbszörösét kell, mondjuk Svájcban, ahol a bolti pénztáros is kereshet 4000-et, mégis mi jött ki, a világ legdrágább városaiban kell a legkevesebbet dolgozni egy hamburgerért – ott jó élni, ahol drágaság van, és nem mellesleg ezek a világ legkellemesebb városai egyúttal. A régiónkban látszik, ami annyi másból, hogy a csehek és a lengyelek mennyire elhúztak életminőségben, Mo. a balkáni csoportozathoz tartozik, előbb mentálisan, értékorientációban került oda, aztán gazdaságilag. Furán hangzik, de azt mondhatjuk, hogy New Yorkban, Londonban, Tokióban vagy Bécsben valójában negyedannyiba kerül a hamburger, mint Pesten.

bigmac1

Egyre rosszabb a helyzet Brazíliában, bóvli minősítésű államkötvények, recesszió, emelkedő infláció és munkanélküliség, zuhanó reál, emelkedő CDS, hatalmas dollártartozások miatt csőd szélén vergődő Petrobras – lehet, hogy Brazília lesz 2015-ben az, ami 1998-ban, az előző fejlődő piaci turbulenciában Oroszország volt? Nem tudom, mindenesetre elkezdtek hullani az áldozatok, pl. egy brazil áruházlánc nem tudta kifizetni a kötvényeseit és 50% haircutot ajánlott, tipikus helyzet, árbevétel reálban, adósság zöme amcsi dollárban, nem egy életbiztosítás:

“The mall operator is offering to buy back as much as $50 million worth of its senior debt for a fraction of the face value: 51 cents on the dollar if bondholders accept by Sept. 29 and 48 cents if they wait two weeks longer. While the deal comes with a heavy loss, many money managers are recommending investors take it because the Sao Paulo-based company may be heading for a bankruptcy filing. Already, General Shopping skipped a coupon payment due Sept. 20 on $150 million of subordinated bonds.”

Modi Amerikában: nagyon beszédes, hogy nem csak a kínai elnöknek, de neki is lesz személyes találkozója (mások között, persze) Zuckerberggel, a Facebook alapító legalább olyan befolyásos, mint egy állami vezető. Legalább.

Szellemes Friedman vélemény a(z USA-ba irányuló) bevádorlásról: addig hasznos, amíg illegális.

Ez megvan? Kínai sztereotípiák európai országokról a legnépszerűbb netes keresések (weibo) alapján. Mo.= EU-állampolgárság kereskedés…

Tripadvisor pesti étteremlista a vendégek pontozása alapján, mindig látni rajta érdekességeket, most pl. azt, hogy egy kis ismeretlen lakásvendéglő, ahol tényleg a klasszikus mama házifőztje megy, a negyedik (!). Éljen a vállalkozószellem.