RIP Paris

RIP Paris.

ripp

Erős risk off hét jó nagy mínuszokkal részvényben és nyersanyagban. A nyitott kérdés, hogy ez lezárta-e az október elején indult részvénypiaci emelkedést vagy csak a korrekciója.

VW-csoport eladások októberben, változás az egy évvel ezelőttihez képest:

Globálisan –3,5%
Kína +1,6%
USA +5,7%
Németország +0,5%
Európa –1,5%
Oroszország –31%
Brazília –47%

Ami érdekes ebben, hogy az eladások változása egyes gazdaságok állapotáról sokkal jobban beszél, mint magáról a VW-ről – az önmagában, hogy keveset esett az eladás a fő piacokon, nem mond sokat, mert a kedvezmények miatt valószínűleg beszűkült a profit a kocsikon. Egyébként nyilván igen komoly és tartós bajban van a cég, az egész modellstruktúráját át kell alakítania, ami az eddig kalkulált 20 milliárdos emissziós károkon kívül további, ki tudja mekkora profitkiesést/beruházási igényt jelent majd a jövőben, ezért egyáltalán nem tűnik túlreagálásnak az árfolyamreakció, az meg a szokásos rossz ómen, hogy az adatok szerint rengeteg kisbefektető vásárolt bele az esésbe, nem nézve, hogy ez a VW már nem az VW, ami volt, és ami nem is lesz már egyhamar. Ez sosem változik, hogy a részvénypiacon nem értik azt, amit a valóságban értenek, hát persze, hogy egy törött kocsi a felét éri a nem töröttnek, ezt értik, a „törött céget” nem értik és csak a leárazást nézik. Miért azt veszik, ami tartós bajban van és miért nem azt, ami profitál a másik bajából (ha már vesznek valamit).

Távoli populáció projekció: a messzi értékek persze bizonytalanok, de az látszik, hogy Kína egyre súlyosbodó demográfiai problémával fog szembesülni, 2100-ra 600 millió (!!) lakost fog elveszíteni, de a jelenben is elkezdődött a folyamat, mert a munkaképes korú lakossága már most csökken. USA stabilan nő, tehát ilyen oldalról alá van támasztva a tartós növekedése. India 2060-ig nőni fog, tehát ott a belátható időben nem lesznek demográfiai problémák. 2060 után Nigéria (!) lesz a világ harmadik legnépesebb állama. Ha meg kéne tippelnem, hol lesz nagyobb gazdasági növekedés, az USA-ban vagy Kínában, az USA-ra tippelnék.

Kína 1350 millió–750 millió (jelen–2100 projekció);
USA 321 millió–460 millió (jelen–2100 projekció, szerintem alábecsült, évi 3 millió fővel nőnek, ezért 500-600 milliós lakosság esélyes, ha a trendek kitartanának, az USA-nak valamikor több lakosa lehet, mint Kínának)!