Távoli populáció projekció

Gondoltam, hogy írok valamit a vallási fanatikusok borzasztó párizsi terrortámadásáról, de olyan jó szöveget olvastam a Facebook Mesterséges Intelligencia (AI) kutatásokért felelős igazgatójától, a párizsi születésű Yann LeCuntól, hogy ennél jobbat nem lehet írni. Azért a Facebook elég jó koponyákat tud megszerezni.

„Dear Friends, thank you for all the prayers and all the ‪#‎PrayForParis‬. We know you mean well. But please be aware that many French people are pretty mad at everything religious right now. France is one of the least religious countries in the world. A relatively small number of French people believe in God, even fewer believe in the power of prayers. Many see religion as the most powerful means to indoctrinate people to commit atrocities of the kind we just witnessed. France has a long history of freeing itself and its citizens from the dangers of religious indoctrination, from the enlightenments, to the French revolution, to the principle of „laïcit”” and the separation of church and state, to the ban of overt signs of religion in public schools. Throughout its history, France has suffered through religious inquisition, religious wars and massacres, and the persecution of religious minorities. This is why the French are so attached to „la liberté” and so intolerant of indoctrination, particularly religious indoctrination. The battle between rational thought and religious obscurantism, between humanism and religious „morals”, between freedom of thought and indoctrination is one that France is very familiar with. France is used to fight this battle and win. The French will never enter a battle that pits one religion against another. But they will unite to fight against medieval obscurantism.”

Yann LeCun

Erős risk off hét jó nagy mínuszokkal részvényben és nyersanyagban. A nyitott kérdés, hogy ez lezárta-e az október elején indult részvénypiaci emelkedést vagy csak a korrekciója.

VW-csoport eladások októberben, változás az egy évvel ezelőttihez képest:

Globálisan –3,5%
Kína +1,6%
USA +5,7%
Németország +0,5%
Európa –1,5%
Oroszország –31%
Brazília –47%

Ami érdekes ebben, hogy az eladások változása egyes gazdaságok állapotáról sokkal jobban beszél, mint magáról a VW-ről – az önmagában, hogy keveset esett/nőtt az eladás a fő piacokon, nem mond sokat, mert a kedvezmények miatt valószínűleg beszűkült a profit a kocsikon. Egyébként nyilván igen komoly és tartós bajban van a cég, az egész modellstruktúráját át kell alakítania, ami az eddig kalkulált 20 milliárdos emissziós károkon kívül további ki tudja mekkora profitkiesést/beruházási igényt jelent majd a jövőben, ezért egyáltalán nem tűnik túlreagálásnak az árfolyamreakció, az meg a szokásos rossz ómen, hogy az adatok szerint rengeteg kisbefektető vásárolt bele az esésbe, nem nézve, hogy ez a VW már nem az VW, ami volt, és ami nem is lesz már egyhamar. Ez sosem változik, hogy a részvénypiacon nem értik azt, amit a valóságban értenek, hát persze, hogy egy törött kocsi a felét éri a nem töröttnek, ezt értik, a „törött céget” nem értik és csak a leárazást nézik–- na pont emiatt a habitus miatt lehet bármennyi részvényt eladni jó nagy esésben, ha előtte volt sokkal magasabban is…

Távoli populáció projekció: a messzi értékek persze bizonytalanok, de az látszik, hogy Kína egyre súlyosbodó demográfiai problémával fog szembesülni, 2100-ra 600 millió (!!) lakost fog elveszíteni, de a jelenben is elkezdődött a folyamat, mert a munkaképes korú lakossága már most csökken. USA stabilan nő, tehát ilyen oldalról alá van támasztva a tartós növekedése. India 2060-ig nőni fog, tehát ott a belátható időben nem lesznek demográfiai problémák. 2060 után Nigéria (!) lesz a világ harmadik legnépesebb állama. Ha meg kéne tippelnem, hol lesz nagyobb gazdasági növekedés, az USA-ban vagy Kínában, az USA-ra tippelnék.

Kína 1350 millió–750 millió (jelen–2100 projekció)
USA 321 millió–460 millió (jelen–2100 projekció, szerintem alábecsült, évi 3 millió fővel nőnek, ezért 500-600 millió lakosság esélyes, ha a trendek kitartanának, az USA-nak valamikor több lakosa lehet, mint Kínának)!