Nulla önerős növekedési potenciál

Decemberben jönnek a jegybankok, a Fed-del kapcsolatban talán inkább pesszimus van, hogy emel, juj, mi lesz, ez valószínű is, de már rég be van árazva több emelés is, az EKB-re meg marha nagy az optimizmus, hogy mekkorát lazít, ott lehet negatív meglepetés, ha nem vagy nem akkorát, de még egy várt lazításra is lehet negatív, sell on news reakció, mert be van árazva. Vagy egészen máshogy lesz. :-)

Remek cikk az illiberálisnak nevezett központosító, a szabad piacot egyre több eszközzel eltorzító berendezkedés növekedési potenciált lenullázó mihasznaságáról, amit pusztán a gigantikus EU-transzferek tudnak elfedni.

A nagyon gyenge, valószínűleg nulla önerős növekedési potenciálhoz egy adalék: zuhannak a beruházások, –3,4% év/év alapon. Olyan szabályozói környezet teremtődött 2010 óta, évi 900 milliárdos különadókkal, állandóan módosított gazdálkodási feltételekkel, nem szektorsemleges adórendszerrel (ami kvázi a tervutasítás csírája), hogy a magántőke nem látja kiszámíthatónak a jövőt, hiába az olcsó forrás. Márpedig a ma beruházása a holnap növekedése.