Szemétkáosz frissítés

Szemétkáosz frissítés. Tanulságos közelről látni, hogyan működik a piaci törvényszerűség: a hatósági ár és az államosítás együttes következménye a csőd és a hiány – mint a szocializmusban.

Bebukott az első szemétszállító Nógrádban. Majd jön a katasztrófavédelem és „kijelöl” valakit szemétszállításra.

„A katasztrófavédelemnél elmondták, hogy ha egy önkormányzat jelzi nekik, hogy nem tudnak megállapodni egyetlen hulladékszállító céggel sem, hogy elvigye a szemetet, akkor nekik 15 napjuk van kijelölni egy másik céget. Egészen pontosan a katasztrófavédelemtől felmérik, hogy milyen cégek lehetnek képesek a környéken elvinni a szemetet és van is engedélyük, járművük és szakemberük ilyesmire. Ezek közül nekik kell kijelölni egyet közérdekű szolgáltatónak. A kijelölt cég felmerülő többletköltségeit a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal kontrollja mellett az állam rendezi.”

Ha van egy fuvarozó cég Hulladékpusztán, ahol a veszteségek miatt bedőlt a szemétszállító és leállt a szemétszállítás, akkor majd odajönnek, és kijelölik, hogy a továbbiakban ő vigye el a szemetet veszteséggel? Ez a hadikommunizmus logikája. Értelmes tulajdonos inkább gyorsan áttelepíti a céget máshová vagy bezárja. Hacsak nem fizetik meg gálánsan a szolgáltatást. Mondjuk magasabb díjazással, mint mielőtt a hatósági árból és centralizációból fakadó szemétkáosz elkezdődött.