Tarol a Bregret, a Megbántamabrexitet

Brit politikusok vegyesen balról-jobbról és cégvezetők kétnapos titkos tanácskozást tartottak arról, hogy mit lehetne kezdeni azzal a gazdasági és egyúttal jelentőségbeli lecsúszással, ami a Brexittel Nagy-Britannia nyakába szakadt, hiszen a negatív következmények mára egyre nyilvánvalóbbak: kisebb gazdasági növekedés, magasabb költségvetési hiány, magasabb adók és zsugorodó globális befolyás képében, olyannyira így van ez, hogy mára a választók többsége is tévedésnek tartja a Brexitet, 57 százalék szerint rossz döntés volt, és már csak 43 százalék tartja jónak.

Visszacsinálni egyik nagy párt sem akarja/tudja, mert az milyen “pofáraesés” lenne…, ez nincs a realitások között. Marad a kárenyhítés üzemmód, és az olyan együttműködési forma kialakítása az EU-val, ami a legtöbb előnnyel kecsegtet, ami a lehető legközelebb áll ahhoz, mintha ki se léptek volna. Tanulság minden tagállamnak, hogy egy ekkora közös piacot elhagyni micsoda veszteség, a gazdasági nacionalizmusnak káros hatásai vannak az életszínvonalra. A nacionalisták, a populizmusra és izolációra fogékonyak rosszabbul élnek, ez az evolúciós büntetésük: egy nagy közös és összenyitott szabad piac mindig jobb életfeltételeket teremt, mint az elzárkózás a saját faluba.

Micsoda kincs lett a britek szemében az EU-tagság. Kincs, ami nincs. És az EU is veszített, nyilván, a Brexitben nincsenek nyertesek, hiszen a hülyeség győzött. Tán annyi haszna van, hogy ezt többen látják át, mint Brexit nélkül, ki kellett próbálni, hogy mennyivel rosszabb ezen a nyűgös házasságon kívül, mennyivel rosszabb a kontrollt visszaszerezni, mint benne maradni a macerás, de gyümölcsöző kooperációban. Aminél jobb soha nem volt Európában.

Forrás: BMG, Deltapoll, JL Partners, Kantar, Opinium, Redfield & Wilton, Savanta, Omnisis, People Polling, Techne UK, YouGov, Vakmajom Facebook-oldala

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Közép- és Kelet-Európa unikornisai

Vakmajom: Olyan, magánkézben lévő, még nem tőzsdei új cégek, amelyek kockázati tőkebefektetésekkel növekedtek és elérték vagy meghaladták az egymilliárd dolláros/eurós becsült piaci értéket. A megjelenésük, számuk, eloszlásuk mégiscsak mond valamit arról, hogy egyes országokban hogyan alakul az innováció és mennyire szabad a piacgazdaság,

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.