A chipgyártás birtoklása fontosabb lehet, mint egy háború

A dél-koreai chipgyártási törekvések apropóján elmélkedett a Vakmajom.

Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök nem finomkodott, amikor leírta, miért a chipek a legfontosabbak az ország gazdasági „túlélése” (survival) szempontjából: „A félvezetőkért most kibontakozó verseny egy ipari háború” – mondta Yoon a kormányzati tisztviselők és ipari vezetők előtt.

„Totális háború az országok között.”

Nos, Dél-Korea nagy tétet is tesz erre, hogy legyen a jövőben kapacitása: a 18 milliárd dollár állami támogatás a szektornak aprópénz ahhoz képest, hogy magánvállalatok, olyan nagy cégek, mint a Samsung és az SK hynix 450 milliárd dollárt (!) fektetnek be a szektorba Koreában, és 2050-ig létrehozzák a világ (vélhetően, ki lát előre) legnagyobb chipgyártó kapacitását.

Nyolc városban, 30 üzemben 3 millió (!) munkahely kreálásával.

Korea igen nagy zsetont tesz fel, és nem akar a jövőről lemaradni – ez akkora brutális volumen, hogy messziről nézve még az is kérdés, hogy az elöregedő országban honnan lesz ennyi magasan képzett, és persze nagyon jól megfizetett munkaerő hozzá. Máris bevonták az egyetemeket a képzésekbe, ingyen ösztöndíjakkal. Nem valami fröccsöntött gumikacsát akarnak gyártani, amihez bárhonnan lehet szerezni olcsó, képzetlen embert, mogyorókért.

Az állami tervek gyakran félremennek, sokkal gyakrabban, mint a piaciak, de úgy tűnik, hogy a chipgyártásban senki nem akar lemaradni, aki komolyan vehető szereplő akar maradni a világgazdaságban. És itt már 1000 milliárd dollárokról van szó, amikor a világ legjelentősebb gyártója az NVDA piaci értéke épp átlépte a 3000 (!) milliárd dollárt, ami az USA GDP-jének több mint 10%-a. A teljes chipszektor piaci értéke jelenleg kb. 8000 milliárd amerikai dollár. (Hogy micsoda őrült számokról és gigászi nagyságrendekről van a szó, a magyar GDP tokkal-vonóval éves 177 milliárd dollár, puszta kerekítési hiba ezekhez képest.)

Az biztos, hogy a chipgyártási kapacitások birtoklása, és az azokért folytatott harc a jövőre nézve sokkal-sokkal nagyobb jelentőségű lehet, mint bármiféle, katonai eszközökkel vívott, valós háború.

A háborús agresszor Oroszország pl. a térképen sincs a chipszektorban, a jövő felől nézve nagyjából a kőbaltás idióta ork, aki éppen kiírja magát a történelemből és megy a szemétdombra. A koreaiak viszont ott lesznek.

A Vakmajok többi írását itt böngészheti a HOLDBLOG-on.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a Hold Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.