Itt kezdődik az élhetőség: levegőt akarunk venni

Hogy csinálják, hogy Bécsben szinte hegyi levegőt lehet szívni? A Vakmajom elmélkedett a szennyezettségi adatokat látva.

Egyre többször veszem észre azt, hogy Bécsben milyen tiszta a levegő. Nem is ott, hanem Pestre visszatérve, itt valósággal fulladozni lehet, főleg a mindent beborító portól. Van-e emögött tény vagy csak szubjektív érzet, tényleg ennyivel jobb a bécsi levegő? Pedig ott is van autó bőven, hömpölyögnek a Ringen. Igaz, egyre több helyen van totális kitiltás, a Ringen belülre már nemigen megy autó.

Mintha a pesti körúton belülre tilos volna behajtani. Logikus volna.

A Numbeo aggregált pontszámaiban a lég- és vízszennyezettség szerepel a legnagyobb súllyal.

Tényleg tényszerűen ennyivel jobb, Bécs a harmadik (!) legjobb levegőjű város Európában a Numbeo listája szerint, és úgy, hogy előtte két északi kis(ebb)város van, szétterülő fekvéssel, nem is lehet összehasonlítani, szóval valójában a legjobb levegőjű nagyváros egész Európában!

Hogy csinálják? Valószínűleg benne van a rengeteg zöld, hogy jobb minőségű az autópark (nem lehet látni 20-30 éves füstokádó dízelszörnyeket, mint Pesten, amelyeket réges-rég ki kellett volna tiltani a forgalomból), az autóforgalom fokozódó tiltása is oka lehet, és minden bizonnyal a sok-sok-sok takarítás, hogy ne legyen annyi por, a kevesebb szálló por feltűnő. Akárhogy is van, bármi az oka, bármennyit ad hozzá a fekvés, meg a sokkal több pénz, Bécsben szinte hegyi levegőt lehet szívni. Ami nagyon fontos kelléke a városi létezésnek, alapvető, hogy legyen tiszta a levegő.

Itt kezdődik az élhetőség: levegőt akarunk venni.

A Vakmajom elmélkedéseit itt böngészheti a HOLDBLOG-on.