Digitalizáció

„Nem az számít, hol vagy a fizikai világban, hanem hogy ki vagy a digitális világban” – ennek a mottónak a jegyében az egyik leginkább piacbarát, kis államot eltartó és vállalkozásbarát modellt vivő észtek a digitális állampolgárság projektjük kiterjesztéséről döntöttek Szingapúr felé. Nem kispályán játszanak, mert az apró balti nemzet eldöntötte, hogy az ósdi összeszerelőmodell helyett, ami a múlt terméke és nem eredményez felzárkózást az alacsony hozzáadott értékű és amúgy is robotizáció által fenyegetett munkákon keresztül, egy egész országot tesznek globális digitális központtá e-állampolgársággal, távolról nyitott bankszámlákkal és messziről is könnyen indított új vállakozásokkal, a kis állami újraelosztásból fakadóan alacsony közterhekkel, a liberális berendezkedésnek köszönhetõen vonzó szellemi klímával. Az út elején vannak, de már most látszik az apró állam eredménye az 1000 eurót meghaladó átlagbérekben, amivel tornymagasan vezetik a régiót.

És a projektnek van van tőkepiaci kötődése is, és nem akárhova, az amcsi piacba is be lesznek csatornázva az innen indított cégek:

“One service is being piloted by United States stock exchange Nasdaq in the Baltic market. Estonian e-resident card-holders are able to attend annual general meetings of Nasdaq-listed companies without being physically there.”

Egy szokás szerint tanulságos Vekerdy interjú az oktatás kapcsán. Egy részt külön kiemelnék, mert általános érvénye van.

„Hadd rugaszkodjam el kicsit a főtémától; én nagyon öreg vagyok, ezért régóta hallgatom már, hogy vége a nyugati demokráciáknak. Mindig volt autoriter állam, amelyik centralizált, és hihetetlenül hatékonynak tűnt egy ideig. Nézzük meg: Hitler elfoglalja egész Európát, kivéve Angliát és a semlegeseket. Sztálin meghódította a világ egyötödét. Közben ott tébláboltak körülöttük a szerencsétlen, mindig válsággal küzdő, folyamatosan összeegyeztethetetlennek tűnő érdekek között egyeztető nyugati demokráciák. Ezek a gyenge, nem centralizált demokráciák aztán megnyertek minden nagy világháborút, legyen az meleg vagy hideg.
– Ezt mivel magyarázza?
– Azzal, hogy a demokráciák kibontakoztatják a személyiséget, azt mondják, legyél, aki vagy! Ez a nevelési paradigmájuk, melynek révén a valóban hatékony közösségek az individualista államokban jönnek létre. Az olyan kollektivista államok, ahol a hangzatos törekvések mögött a „kaparj, kurta, neked is jut” elv rejlik, tehát csalunk, lopunk, miközben eljátsszuk a közösségi embert, törvényszerűen alulmaradnak.”

Pénteken az LNKD jelentősen levágta a jövőbeli növekedési várakozásait, a reakció 44% esés, letört egy nagy tetőből, 11 milliárd dollárnyi értékvesztés a kapitalizációban, ami miheztartás végett 1 paksnyi összeg. Ez nagyon durva reakció egy fontosabb infotech papírban és arról tanúskodik, hogy még mindig vannak olyan nagy növekedési várakozások beárazva, amelyekkel ha nem találkozik egy cég, azért ekkora büntetés jár. A cég a Facebook kistesója, de vele szemben a bevételeinek nagyja nem reklámokból, hanem licenszekből jön, ami sokkal érzékenyebbnek tűnik a gazdasági környezet változására és jobban megérzi a globális gazdaság lassulását. Ergo áttételekkel itt az zajlik le, hogy kiárazódik a tech általános immunitása a növekedési ütem lassulására – persze van, ami kivételesen immunis (pédául épp az FB meg a GOOG), de nem minden cég.