Vakmajom: Vigyázz, mit vársz a jövőtől!

Vigyázz, mit vársz a jövőtől, mert befolyásolod vele a jövőt és megvalósul.

A republikánus szavazók 2020 óta, mióta demokrata elnökség van, sokkal magasabbnak vélik az inflációt, mint a demokrata szavazók – és ETTŐL inkább magasabb is az éves infláció azokban az államokban, ahol a republikánusok voltak többségben 2020-ban. Nem mindenhol, de van összefüggés.

Ez meg hogy lehet?

Úgy, hogy a jövőbeli inflációt nagyban befolyásolja, milyenek a jövőbeli inflációt illető várakozások. Ha valaki nagyobb pénzromlást vár, akkor

1. cégként minél nagyobb áremelést próbál kieszközölni a költségei várható nagyobb emelkedésének ellensúlyozásra (már amennyire ezt a verseny lehetővé teszi),

2. munkavállalóként pedig sokkal nagyobbak a bérkövetelései (már amennyire ezt a munkaerőpiac és a saját képességei lehetővé teszik), mintha kisebb inflációt várna, az elszabaduló béremelkedések pedig értelemszerűen megemelik az inflációt, hiszen több pénzt pumplának a gazdaságba, és felhúzzák az árakat.

Minél több bért követelsz, annál magasabbak lesznek az árak – ha az nem jár a termelékenység növekedésével, hiszen anélkül a cégeknek árakat kell emelni a bérek kigazdálkodására.

Roppant érdekes jelenség, és az élet, a piac, és a tőkepiac számos területén működik.

Borzasztó nagy erővel bírnak a jövő alakulására a jövőre vonatkozó várakozások és azok változásai.

Olykor még nagyobbal, mint maguk a tények, tehát igencsak érdemes figyelni ezen várakozások alakulását: megváltoztatják a jövőt.

Forrás: A Vakmajom Facebook-oldala

A Vakmajom többi írását itt böngészheti a HOLDBLOG-on.