Mennyit keres egy válogatott labdarúgó?

Vészesen közeleg a labdarúgó-világbajnokság kezdőrúgása. Az időpont szokatlansága okán a futballhangulat talán kevésbé érezhető, de a kezdés előtti egy-két hétben már egészen bizonyosan minden a különös időpontú és rekorder költségvetésű esemény körül fog forogni. A legnagyobb kérdés az lesz, hogy Európa képes-e zsinórban ötödik alkalommal is elhódítani a világbajnoki trófeát. Van azonban egy kevésbé gyakran tárgyalt, mégis lényeges téma, amely a válogatottakkal kapcsolatos. Ez pedig nem más, mint az ott megbújó fizetések és jutalmak rendszere. Az alábbi írásban ennek járunk mélyére.

A világbajnokság hivatalos labdája, Fotó: Shutterstock

A válogatottságot korán lemondó sztárok

Kezdésként szükséges leszögezni azt, hogy a futballisták számára a válogatottban játszani óriási megtiszteltetést jelent. Sok különböző klubból gyűlnek itt össze emberek, hogy ezúttal ne egymás ellen, hanem egymás mellett futballoznak hazájukért. Az viszont így is eltagadhatatlan, hogy a karrier meghosszabbításának érdekében a válogatottról egy idő után könnyedén képesek lemondani játékosok. Paul Scholes például 2004-ben tett így. Az angol középpályás a 30. életévében döntött úgy, hogy szívesen hátrébb lép és nem ölti többé magára a háromoroszlános mezt. Luis Figo a 2006-os világbajnokság után tette le a lantot, pedig a karrierje 2009-ig kitartott. Alan Shearer alig 29 éves kori válogatott visszavonulását a 2000-es, katasztrofális Európa-bajnoki szereplés „ihlette”. A lemondások okáról a későbbiekben még lesz szó, de előbb nézzük meg, hogy mennyi pénzzel gazdagodhatnak a játékosok és a válogatottakat vezető szakemberek!

Mennyit fizetnek a labdarúgó-szövetségek a játékosoknak?

Egészen elképesztően sok konstrukció merül fel annak kapcsán, hogy milyen jutalmazásokban részesülhetnek a játékosok. Az angol labdarúgó-szövetség összesen 5 millió fontot ajánlott fel a futballisták számára abban az esetben, ha a 2018-as világbajnokságot elhódítják. Ez fejenként nagyjából 215 ezer fontot jelentett volna Harry Kane és társai számára. Ez az összeg egy közepes Premier League-labdarúgó havi, míg a legkomolyabb játékosok heti vagy kevesebb, mint egy heti bérével egyenlő. Az angoloknál a jelenlegi információk szerint 1500 font jár a győztes mérkőzésekért, 1000 font a döntetlenért és 500 font a vereségekért. A világbajnokságokon ezek a számok növekedhetnek, de a végső győzelem környékén érezhetők már a valós bónuszok, ahol már fejenként 75-100 ezer forint is lehet a jutalom. A 2014-ben győztes német válogatott minden tagja 300 ezer eurós bónuszt rakhatott zsebre a győzelemért. A német ligában alacsonyabban lévő fizetések mellett is egyértelműen látható, hogy még mindig milyen csekély pénzösszegekről beszélhetünk. A 2018-ban világbajnok franciák már 500 ezer euróval gazdagodtak fejenként a végső siker okán. Könnyen érzékeltethető az is, hogy Brazíliában mennyire fontos a futball, ugyanis az oroszországi világbajnokságon a franciákhoz képest dupla, azaz 1 millió euró üthette volna a csapat minden egyes tagjának markát, ha sikerül diadalmaskodni. A gazdaságilag más sebességen mozgó államok a sportot prioritásként kezelik, ha az nemzeti dicsőséget, esetlegesen politikai tőkét is kovácsolhat bizonyos csoportok számára.

Szurkolók a 2018-as bajnokságon, Fotó: Shutterstock

A katari világbajnokságra is komoly motivációval készülnek a helyi szövetségek. Messiék 600 ezer dollárt, a spanyolok 450 ezer dollárt, a németek 400 ezer dollárt, az angolok pedig egyes hírek szerint 1 millió fontot rakhatnának fejenként zsebre, ha sikerülne 1966 után újra a csúcsra repíteni a háromoroszlánosokat. Argentína egyenesen 1986 óta vár egy újabb világbajnoki címre és Lionel Messi számára is ez lesz az utolsó lehetőség arra, hogy végleg beírja magát minden történelemkönyvbe, és odakerülhessen Diego Maradona mellé. A pénznél tehát alighanem jóval erősebb motivációt jelent az a fajta dicsőség és halhatatlanság, amit egy ilyen siker hoz.

A győztesnek egyébként idén 42 millió dollárt oszt ki a FIFA és a szövetségek ebből gazdálkodhatnak a játékosok és segítők irányába. Az összesen kiosztásra kerülő pénzösszeg 440 millió dollár körül realizálódik a katari világbajnokságon.

Mennyit keresnek a szövetségi kapitányok?

Hatalmas ellentét jelenik viszont meg a szövetségi kapitányoknál, akik igen busásan meg vannak fizetve a legmagasabb szinteken. Luis Enrique (Spanyolország), Didier Deschamps (Franciaország) és Tite (Brazília) évi 3-4 millió dollár közötti összeget vihet haza, míg Gareth Southgate (Anglia) 6 millió dollár körül kereshet. Az abszolút csúcstartó viszont így is Hansi Flick (Németország), aki 7 millió dollárt köszönthet a bankszámláján egy esztendő alatt. Érdekesség, hogy hozzájuk képest Dragan Sztojkovics (Szerbia) és Dragan Skocics (Irán, szeptemberben menesztették) 650-680 ezer dolláros fizetésben részesül, ami szintén jeles pénzösszeg, ha a játékosok fentebb ismert számaihoz viszonyítunk. Ráadásul a kisebb válogatottak számára aligha van komoly esély arra, hogy a nagy ugrást, azaz legalább egy negyeddöntőbe jutást képesek legyenek elérni, amely már 17 millió dollárt jelentene a szövetségek számára a mostani világbajnokságon.

Érdekes kitekintés, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya 350 ezer dollár körüli fizetéssel rendelkezik a sajtóban megjelent hírek szerint. Ez éves szinten közel 150 millió magyar forintnak felel meg. Marco Rossi eredményei láttán viszont biztosak lehetünk benne, hogy sokan egyáltalán nem bánják ezt az összeget.

Válogatott vs. klubfoci

A válogatott foci és a klubfutball viszont a modern időkben már igen komoly ellensége egymásnak. A legnagyobb csapatok sok százezer eurós havi fizetések mellett várják el a teljesítményt a legjobbjaiktól. Ezen focisták elvesztésével viszont komoly veszélybe kerülhet egy szezon eredménye, ami már anyagiakban is veszteséget okozhat. Nagyon nem mindegy tehát, hogy miként térnek vissza a játékosok a klubjaikhoz. Különösen akkor, ha tudjuk, hogy számos brazil vagy argentin futballistának az utazási ideje messze nem egyezik meg azzal, hogy egyesek Angliából egy spanyol vagy portugál válogatott találkozóra repülnek. Ezt a problémát érzékelve sikerült létrehozni a FIFA Club Protection Programme elnevezésű megoldást 2012-ben, ám ez a fejlesztés sem szolgál ki minden igényt.

A helyzettel hasonlóan tisztában vannak a játékosok is, akik pontosan tudják, hogy szponzori szerződéseket, rendszeres és magas fizetést csak akkor kaphatnak, ha egészségesek és a legjobbjukat hozzák. Éppen ezért gyakorta fordul elő, hogy korán visszavonulnak egyesek a nemzeti csapatoktól, és a 30 feletti éveikben már csak a klubra fókuszálnak. A hosszabb karrier még több fizetést, még több szponzori lehetőséget biztosít ugyanis.

Mindettől függetlenül az UEFA-FIFA páros egyre inkább csak sűrítené a válogatottak számára tartandó tornák számát és súlyát. A FIFA továbbra sem tett le a kétéves világbajnokságról, az UEFA pedig a Nemzetek Ligája bevezetésével megszüntette a barátságos mérkőzéseket és az új sorozatnak komoly tétet adott. A Nemzetek Ligája ugyanis kalapbeosztásokról, kvalifikációról is dönt. A kétéves világbajnokság pedig azt jelentené, hogy négyéves periodikákban talán egy szabad nyara lehetne az európai játékosoknak a jelenlegi kettő helyett. Ennek okán a Copa America (dél-amerikai válogatottak tornája) és az Afrika nemzetek kupája a jelenlegi kaotikus lebonyolítási periódus helyett mindenképpen négyéves rendezésre kellene, hogy átálljon. Viszont a játékosok már így is komoly terhelésnek vannak kitéve, és egy ehhez hasonló megoldás valószínűleg tovább morzsolná azon futballisták számát, akik ilyen nyomás mellett részt akarnak venni ezeken a tornákon.

Egyelőre ez azonban csupán a jövő kérdése, de az elmúlt 10-15 évben mégis látványosan csökkent a válogatott futball értéke. Így a klubok Szuperliga-ötletéhez hasonlóan, akár a topválogatottak is előhozakodhatnak valamilyen olyan kezdeményezéssel, amelyben a játékosok és befektetők anyagi érdekei találkozhatnak. Nagyon úgy tűnik, ahogyan a klubfutball esetében, úgy a válogatottaknál sem lehet majd elkerülni ennek a kérdéskörnek a tárgyalást.

A cikk szerzője Sziklai Attila

Mennyibe kerül egy labdarúgó-világbajnokság?

Vészesen közeleg a katari labdarúgó-világbajnokság kezdőrúgása. Ha valamikor, akkor most igazán érdemes kitekinteni arra, hogy mégis mennyibe kerül a mostani rendezés, illetve arra is érdemes kitérni, hogy a szokatlan időponton túl miért egészen unikális ez a 2022-es téli esemény.